Dla niektórych idealnym dopełnieniem pomidorów jest cebula, dla mnie z kolei bazylia. Wystarczyły dwa tygodnie, aby moja uprawa bazylii rozrosła się do gigantycznych rozmiarów i choćbym nie wiem jak bardzo się starała, to nie byłabym w stanie jej zjeść, więc byłam zmuszona przetworzyć. Zrobiłam „masełko” bazyliowe i oliwię. Sam przepis na „masło” jest na tyle uniwersalnym, że można je jeść bez dodatków w formie podstawowej, jak również można dodać ulubionego zielska takiego jak pietruszka, koperek itd., to samo z oliwią, można aromatyzować dowolnymi chwastami. Taka oliwa, to świetny sposób na szybki obiad, wystarczy ugotować makaron, obficie skropić go oliwą, na to rzucić kilka pomidorków i v’ila- obiad gotowy.
oliwa bazyliowa:
dobrej jakości oliwa (u mnie było to 200 ml)
pęczek bazylii (im więcej tym lepiej)
łyżeczka soli
Przygotowanie:
W garnku podgrzej oliwę, ma być ciepła, ale nie gorąca. Do blendera partiami dodawaj posiekaną bazylię i oliwę. Nie zapomnij o soli.
Gdy już wszystko będzie gładką papką, umieść gazę/szmatkę na sitku, a sitko w misce i przelej powstałą mieszaninę.
Wyciśnij całą zawartość szmatki. Oliwę przelej do butelki.
To co zostanie po wyciśnięciu możesz użyć np. do makaronu, lub do zrobienia masła.
Przechowuj w lodówce.
Uwierzcie mi, że nie ma nic lepszego niż chleb własnej roboty na zakwasie moczony w tej oliwie i zagryzany pomidorkami zerwanymi prosto z krzaka.
„masło”
100 g nerkowców
20 g (kopiasta łyżka) oleju kokosowego
łyżeczka soli
50 ml mleka roślinnego
pęczek bazylii lub innego zielska, równie dobrze możesz użyć to co zostało Ci po zrobieniu oliwy smakowej.
Przygotowanie:
Orzechy namocz w mleku przez około 30 minut, po czym zblenduj wszystko razem na gładką masę (dla ułatwienia pracy posiekaj uprzednio bazylię.
ps. A to tak dla podglądu, to była 1/4 mojej bazylii, którą była zmuszona ściąć na raz.
Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…
Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…
Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…
Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…
Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…
Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…