KUCHNIA

Bazyliowe co nieco

DSC04305(1)

Dla niektórych idealnym dopełnieniem pomidorów jest cebula, dla mnie z kolei bazylia. Wystarczyły dwa tygodnie, aby moja uprawa bazylii rozrosła się do gigantycznych rozmiarów i choćbym nie wiem jak bardzo się starała, to nie byłabym w stanie jej zjeść, więc byłam zmuszona przetworzyć. Zrobiłam „masełko” bazyliowe i oliwię. Sam przepis na „masło” jest na tyle uniwersalnym, że można je jeść bez dodatków w formie podstawowej, jak również można dodać ulubionego zielska takiego jak pietruszka, koperek itd.,  to  samo z oliwią, można aromatyzować dowolnymi chwastami. Taka oliwa, to świetny sposób na szybki obiad, wystarczy ugotować makaron, obficie skropić go oliwą, na to rzucić kilka pomidorków i v’ila- obiad gotowy.

oliwa bazyliowa:

dobrej jakości oliwa (u mnie było to 200 ml)

pęczek bazylii (im więcej tym lepiej)

łyżeczka soli

  • gaza lub ściereczka

DSC04277(1)

Przygotowanie:

W garnku podgrzej oliwę, ma być ciepła, ale nie gorąca. Do blendera partiami dodawaj posiekaną bazylię i oliwę. Nie zapomnij o soli.

DSC04278(1)

Gdy już wszystko będzie gładką papką, umieść gazę/szmatkę na sitku, a sitko w misce i przelej powstałą mieszaninę.

DSC04279(1)

Wyciśnij całą zawartość szmatki. Oliwę przelej do butelki.

DSC04280(1)

To co zostanie po wyciśnięciu możesz użyć np. do makaronu, lub do zrobienia masła.

DSC04284(1)

Przechowuj w lodówce.

DSC04316(1)

DSC04315(1)

Uwierzcie mi, że nie ma nic lepszego niż chleb własnej roboty na zakwasie moczony w tej oliwie i zagryzany pomidorkami zerwanymi prosto z krzaka.

DSC04319(1)

„masło”

100 g nerkowców

20 g (kopiasta łyżka) oleju kokosowego

łyżeczka soli

50 ml mleka roślinnego

pęczek bazylii lub innego zielska, równie dobrze możesz użyć to co zostało Ci po zrobieniu oliwy smakowej.

DSC04286(1)

Przygotowanie:

Orzechy namocz w mleku przez około 30 minut, po czym zblenduj wszystko razem na gładką masę (dla ułatwienia pracy posiekaj uprzednio bazylię.

DSC04312(1)

DSC04317(1)

ps. A to tak dla podglądu, to była 1/4 mojej bazylii, którą była zmuszona ściąć na raz.

DSC04276(1)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *