KUCHNIA

Cebularze/cebulaki czyli smaki regionów zamojszczyzny

Cebularze czy też cebulaki to pochodzące z kuchni białostockich Żydów wytrawne drożdżówki z nadzieniem cebulowym. Postanowiłam jej zrobić, gdy jedna z moich uczennic opowiadała o rodzinnych stronach męża (Zamościu) i  jak podczas ostatniej wizyty raczyli się właśnie tym regionalnym daniem.  Widziałam piękne zdjęcia, gdzie cebularze były podane na śnieżnobiałej porcelanie i serwowane jak najbardziej wykwintne danie. Powiedzenie: Cudze chwalicie, swego nie znacie, doskonale tu pasuje, Włosi mają Cecinę, a my cebulaki 🙂

Jest to idealna propozycja na kolację czy też jako dodatek do np. zupy grzybowej. O dziwo na drugi dzień smakują jeszcze lepiej, co jest fenomenem, jeżeli chodzi o ciasto drożdżowe. Bez obaw możecie zabrać ze sobą do pracy, bo mimo że cebula gra tu główne skrzypce to jest ona podsmażana, następnie duszona i pieczona, więc cały swój „smrodek” traci i zostawia lekko słodką nutę.

ps. Dziekuję Czesiu, Misiek zachwycony, jest to kolejna drożdżówka za jaką zrobi wszystko 😉

Składniki na 8-10 sztuk: 

500 g mąki pszennej

250 ml mleka u mnie sojowe

1 łyżeczka soli

1 łyżka cukru

50 ml oleju roślinnego  (u mnie kukurydziany)

50 g drożdży świeżych

Nadzienie:

około 1 kg cebuli

łyżeczka soli

łyżeczka pieprzu

3 łyżki oleju roślinnego do smażenia

50 ml wody

dodatkowo: 2 łyżki maku

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Przygotowanie:

W ciepłym mleku rozpuść drożdże z cukrem. Odstaw na 15-20 minut aż się obudzą.

Do dużej miski przesiej mąkę z solą, dodaj zaczyn drożdżowy, olej i zagnieć gładkie ciasto.

Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 1-2 godzin aby podwoiło swoją objętość.

                                                         W  międzyczasie przygotuj farsz. Cebulę pokrój w grubą kostkę. 

Na dużej patelni rozgrzej olej i przez 3 minut podsmażaj cebulę. Następnie dodaj pieprz i sól.

Gdy cebula będzie już miała idealny złoty kolor dodaj wody i duś przez 2-3 minuty.

Wyrośnięte ciasto przełóż na blat. Zagnieć chwilę, aby je odgazować i podziel na równe części. Z każdej części uformuj okrągły placek (wałkując lub rozciągając w jak pizzę), a na środku umieść porcję farszu cebulowego (kopiasta łyżka). Całość  posyp makiem. Gdy cebularze będą już przygotowane odstaw je jeszcze na 15 minut aby podrosły.

Rozgrzej piekarnik do 180 C  i piecz cebulaki około 20 minut  (do ładnego przyrumienienia) na środkowej półce piekarnika (bez termoobiegu).

becky

Share
Published by
becky

Recent Posts

Marchewkowe kulki mocy

Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…

3 miesiące ago

Wegańskie mini brownie na surowo

Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…

4 miesiące ago

5 żywiołów

Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…

4 miesiące ago

Szybkie wegańskie ciasto ze śliwkami

Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…

2 lata ago

Pieczone ziemniaki inaczej

Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…

2 lata ago

Wegański sernik królewski

Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…

2 lata ago