KUCHNIA

Cecina z cebulą czyli ciecierzycowy wytrawny placek z cebulą

To danie pochodzi z kuchni włoskiej bardzo bliskiej memu sercu a przede wszystkim podniebieniu. Jest to bardzo prosty, bezglutenowy  i lekki posiłek o zadziwiającym lekko wyczuwalnym serowym posmaku mimo jego braku. Źródła podają, że pochodzi on z okoli Livorno, gdzie przekłada się nim chleb i zwyczajowo nosi nazwę 5 e 5, bo kiedyś chleb kosztował 5 centów, a ciecina to drugie tyle. Przepis pochodzi z książki Vegano Italiano,  której przepisy aktualnie testuję i za kilka dni napiszę jej recenzję. W każdym bądź razie Ciecina podbiła serca moich domowników i na stałe zagości w moim domu.

Składniki na blaszkę 20×25 cm (4 porcje):

200 g mąki z ciecierzycy

750 ml wody

2-3 cebule

*w oryginalnym przepisie były czerwone, czyli lekko słodkie, użyłam białej cebuli i dodałam łyżeczkę cukry trzcinowego

kilka gałązek rozmarynu

*w oryginale tymianek, ale w moim ogrodzie nie rośnie, a poza tym rozmaryn też się tu świetnie sprawdzi

łyżeczka pieprzu

łyżeczka soli

łyżeczka cukru

Przygotowanie:

W dużej misce bardzo dokładnie wymieszaj wodę z mąką, nie może być grudek.

Dodaj do masy pieprz, wymieszaj i odstaw na minimum pół godziny aby piana opadła.

W między czasie pokrój cebulę na krążki i  podsmaż na złoto, pod koniec smażenia dodaj sól i cukier.

 

 

Formę do pieczenia wysmaruj delikatnie olejem, przelej do niej masę ciecierzycową, rozłóż na niej równomiernie podsmażoną cebulę i posiekany rozmaryn.

Piecz w temp. 190-200 C przez około 25 minut.

Smacznego!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.