KUCHNIA

Delikatne ciasteczka do herbaty z kokosem i limonką

Im bliżej jesieni tym bardziej zaczynam być fanką herbaty, a wiadomo do dobrej herbaty nic lepiej nie smakuje jak delikatne kruche ciasteczka. Te idealnie będą się komponować z herbatą,  bo maja nutkę limetki i jednocześnie są orzeźwiające.  Dzięki wiórkom kokosowym są wybornie kruche i delikatne, ale bez obaw doskonale znoszą transport w pudełku (Miśka testowała) , więc można je zabrać ze sobą do pracy czy też do szkoły na przekąskę.

Składniki na około 40 sztuk ciasteczek o średnicy 5-6 cm:

250 g mąki pszennej

100 g maki ziemniaczanej

100 g cukru

150 g oleju roślinnego (u mnie kokosowy)

50 g wiórków kokosowych

skórka z 1 limetki

50 ml mleka (u mnie sojowe)

 

Przygotowanie:

Z podanych składników zagnieć gładkie ciasto.

Zawiń je w folię spożywczą i schłodź w lodówce przez pół godziny.

Schodzone ciasto rozwałkuj na grubość około 5 mm i wykrawaj ciastka.

Uformowane ciasteczka umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz przez około 12 minut do uzyskania lekko złotego koloru.

Po upieczeniu mogą być delikatnie miękkie, ale po wystudzeniu stwardnieją i będą idealnie kruche.

Smacznego 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
becky

View Comments

  • Ja z pytaniem, w jakiej temperaturze piec te słodkie cuda? A tak przy okazji ... skoro już piszę i pytam, to napiszę i stwierdzę, że bardzo lubię Twój blog. To mój najulubieńszy :-). Nie dość , że czytam, to większość przepisów wypróbowuję albo znajduję w nich inspiracje do swoich działań w kuchni. Uwielbiam gotować i uwielbiam czytać książki z przepisami vege. Uwielbiam, też oczywiście wiele innych rzeczy i działań. Zauważyłam też kilka cech wspólnych; od blisko 4 lat nie jem mięsa, a swoich chłopców (sztuki dwie, w tym mąż i dziecko ;-) lat 19) oswajam, urabiam , serwuję, podtykam, kuszę, przekonuję, edukuję itd. Z rożnym skutkiem, zależy od sytuacji, ale męża mego mam już prawie w swojej bandzie. A jogę praktykuję 5 rok. Dzięki za fantastyczne przepisy. Pozdrawiam ciepło

    • Ciasteczka kruche piecze się w temp. 180-190 C, zawsze na środkowej półce piekarnika z termooobiegiem. Dziękuję za tak miłe słowa, ciesze się że kogoś inspiruję. Z moim mężem jest dokładnie tak samo, praktycznie nie je już mięsa, bo za każdym razem gdy się skusi cierpi na problemy żołądkowe, więc sam zauważa że to nic dobrego. Ostatnio udało mi się zarazić miłością do jogi i regularnie praktykujemy razem, co prawda najgorsze co może być to nauczanie bliskich, ale dla mnie to szkoła cierpliwości ;-) Pozdrawiam :-*

  • Pyszne! Muszę w końcu zaopatrzyć się w wagę kuchenną, bo moje przeliczanie i robienie na oko skończyło się na 80, zamiast 40 ciasteczkach. Ale przepis jak zwykle świetny, na pewno będę jeszcze piekła!

Share
Published by
becky

Recent Posts

Marchewkowe kulki mocy

Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…

4 miesiące ago

Wegańskie mini brownie na surowo

Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…

4 miesiące ago

5 żywiołów

Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…

4 miesiące ago

Szybkie wegańskie ciasto ze śliwkami

Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…

2 lata ago

Pieczone ziemniaki inaczej

Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…

2 lata ago

Wegański sernik królewski

Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…

2 lata ago