KUCHNIA

Chleb pszenny na zakwasie z rodzynkami i orzechami włoskimi

Od dłuższego już czasu piekę własny chleb, przeważnie na zakwasie oczywiście własnej produkcji. Przewaga tego chleba oprócz właściwości zdrowotnych jest taka, że odpowiednio przechowywany czyli owinięty w bawełniana lub lnianą szmatkę zachowuje świeżość przez tydzień, a mój rekord to 10 dni. Co prawda jego przygotowanie zajmuje bite 24 h ale naprawdę warto. Bez porównania do zwykłego chleba na drożdżach jest o wiele bardziej sycący, a ten z rodzynkami i orzechami jest tak dobry, że można go jeśc samego jak deser, bo jest lekko słodkawy.

Składniki na duży okrągły bochenek lub średniej wielkości  keksówkę:

350 g zakwasu żytniego  -przepis na zrobienie zakwasu znajdziecie tu: Mój pierwszy raz z chlebem na zakwasie

600 g mąki białej mąki pszennej

400 ml przegotowanej letniej wody

2 płaskie łyżeczki soli

100 g rodzynek

100 g orzechów włoskich

Przygotowanie:

W dużej misce połącz mąkę, wodę, sól i zakwas.

Przełóż ciasto na blat podsypany mąką.

Zagnieć ciasto wrabiając w nie namoczone rodzynki i posiekane orzechy włoskie.

Przełóż ciasto do dużej miski i szczelnie przykryj folią spożywczą. Odstaw na 8-12 godzin w ciepłe miejsce garowania.

Ciasto w tym czasie co najmniej podwoi swoją objętość

i nabierze gąbczastej struktury.

Jeżeli masz koszy do wyrastania chleba bo dokładnie oprusz go mąką wypełniając nią szczeliny i przełóż ponownie lekko zagniecione ciasto do koszyka na 4-6 godzin do wyrastania. Przykryj koszyk wilgotną ściereczką. Jeżeli nie masz takiego koszyczka a chcesz okrągły bochenek to po prostu uformuj ciasto i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstaw do wyrastania pod przykryciem.

Po wyrastaniu chleb nabierze już ostatecznej struktury i wielkości.

Przełóż ostrożnie chleb na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 200-210, na dolną półkę wstaw pojemnik w wodą, aby zaparować piekarnik. Dzięki temu chleb będzie miękki i nie popęka podczas pieczenia. Piecz (bez termoobiegu) prze 40-50 minut.

Jeżeli chcesz piec chleb w formie to garowaniu ciasta przełóż na na wyrastanie do lekko wysmarowanej olejem formy i odstaw na 4-6 godzin do wyrastania.

Wyrośnięty piecz przez około 45-50 minut w zaparowanym piekarniku w temp. 200-210 C.

Upieczony chleb najlepiej wystudzić na kratce.

Smacznego 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
becky

Share
Published by
becky

Recent Posts

Marchewkowe kulki mocy

Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…

4 miesiące ago

Wegańskie mini brownie na surowo

Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…

4 miesiące ago

5 żywiołów

Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…

4 miesiące ago

Szybkie wegańskie ciasto ze śliwkami

Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…

2 lata ago

Pieczone ziemniaki inaczej

Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…

2 lata ago

Wegański sernik królewski

Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…

2 lata ago