Chlebowy quiche wegański
Składniki:
- 0,5 l niesłodzonego mleka sojowego
- 200 g hummusu (miałam z orzeszków ziemnych)
- 0,5 kg upieczonych batatów (mogą być zwykłe ugotowane ziemniaki, ale wtedy dodać 100 ml więcej mleka)
- 200 g pieczarek
- pół selera
- chleb tostowy (na formę o średnicy 24 cm użyłam 16 skibek)
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa (co tam lubicie)
- wędzone tofu (można w wersji wegetariańskiej zastąpić serem typu feta albo oscypkiem- w każdym bądź razie coś słonego)
Seler i pieczarki pokroić w kostkę, poddusić na patelni.
Mleko, ziemniaki, hummus i przyprawy zblendować na gładką masę (konsystencja chyba złapana na zdjęciu- wiem że średnio apetycznie to wygląda, ale lepiej wiedzieć czy prawidłowo nasz glut wygląda). Dodać podduszone warzywa. Wymieszać.
Z każdej skibki chleba odciąć skórkę i intensywnie spłaszczyć wałkiem do ciasta. (oczywiście nie wyrzucamy tylko suszymy i robimy z tego własną bułkę tartą, ale oczywiście wkrótce podam przepis na danie z wykorzystaniem takiego suchego chleba 😉
Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia, boki nasmarować delikatnie olejem i wyłożyć całą formę chlebem (tak aby nie było żadnych prześwitów, zwłaszcza na dnie. Do tak przygotowanej formy wyłożyć masę, posypać pokruszonym wędzonym tofu i wstawić do piekarnika na około 50 minut w 180 C. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i poczekać aż lekko przestygnie, w tym czasie masa dokładnie stężeje.
Tak wygląda po upieczeniu, potrawa jest miękka i kremowa, chleb „wciągnął” wilgoć masy i jest miękki ale trzyma formę, więc można jeść jak ciasto. Świetnie smakuje na zimno, bardzo często biorę następnego dnia porcję do pracy w pudełku na lunch.
Smacznego!