Bez kategorii

Chlebowy quiche wegański

tarta kawałek

Składniki:

  • 0,5 l niesłodzonego mleka sojowego
  • 200 g hummusu (miałam z orzeszków ziemnych)
  • 0,5 kg upieczonych batatów (mogą być zwykłe ugotowane ziemniaki, ale wtedy dodać 100 ml więcej mleka)
  • 200 g pieczarek
  • pół selera
  • chleb tostowy (na formę o średnicy 24 cm użyłam 16 skibek)
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa (co tam lubicie)
  • wędzone tofu (można w wersji wegetariańskiej zastąpić serem typu feta albo oscypkiem- w każdym bądź razie coś słonego)

tarta składniki

Seler i pieczarki pokroić w kostkę, poddusić na patelni.

tarta masaMleko, ziemniaki, hummus i przyprawy zblendować na gładką masę (konsystencja chyba złapana na zdjęciu- wiem że średnio apetycznie to wygląda, ale lepiej wiedzieć czy prawidłowo nasz glut wygląda). Dodać podduszone warzywa. Wymieszać.

tarta chleb

Z każdej skibki chleba odciąć skórkę i intensywnie spłaszczyć wałkiem do ciasta. (oczywiście nie wyrzucamy tylko suszymy i robimy z tego własną bułkę tartą, ale oczywiście wkrótce podam przepis na danie z wykorzystaniem takiego suchego chleba 😉

tarta forma Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia, boki nasmarować delikatnie olejem i wyłożyć całą formę chlebem (tak aby nie było żadnych prześwitów, zwłaszcza na dnie. tarta przedDo tak  przygotowanej  formy wyłożyć masę, posypać pokruszonym wędzonym tofu i wstawić do piekarnika na około 50 minut w 180 C. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i poczekać aż lekko przestygnie, w tym czasie masa dokładnie stężeje.

20150322_103632Tak wygląda po upieczeniu, potrawa jest miękka i kremowa, chleb „wciągnął” wilgoć masy i jest miękki ale trzyma formę, więc można jeść jak ciasto. Świetnie smakuje na zimno, bardzo często biorę następnego dnia porcję do pracy w pudełku na lunch.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *