Bez kategorii
Zupa pomidorowa z cydrem
- dwie puszki pomidorów (najlepsze świeże, ale ja lubię tylko krajowe w sezonie)
- cebula
- kilka ząbków czosnku
- 100 ml śmietany (zrobiłam sama z słonecznika)
- 3 jabłka
- mały słoiczek koncentratu pomidorowego
- butelka 0,75 l cydru
- łyżka muszczardy kremowej
- sól, pieprz (wedle gustu)
A i jeszcze zapomniałam o najważniejszym:
Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek w plasterki, w dużym garnku podsmażyć na oliwie około 10 minut, dodać sól. Dodać obrane i pokrojone w plasterki jabłka, koncentrat pomidorowy, muszczardę, przyprawy, podlać 1/3 cydru, podduść około 10 minut. Dodać resztę cydru, gotować kolejne 10 minut. Zblendować, dodać śmietanę. Super smakuje z grzankami jak i ryżem.
Smacznego!