Sezon owocowy w pełni a ja zatęskniłam za czekoladą i wymarzyłam sobie brownie, ale żeby bardzo nie kusiło ukrojenie sobie większego kawałka niż nakazuje przyzwoitość to upiekłam ciasteczka, no dobra, wielkie ciacha brownie. Są nieprzyzwoicie wytrawnie czekoladowe z dodatkiem orzechów włoskich, mięciutkie w środku i cudownie pachnące.
Składniki na około 16 sztuk:
200 g mąki pszennej
300 g lub 400 g czekolady gorzkiej (ta dodatkowa tabliczka jeżeli chcesz dodać posiekaną)
100 g orzechów laskowych
opakowanie cukru waniliowego
50 g kakao
100 g cukru (u mnie dark muscovado)
2 banany
120 g oleju kokosowego
pół łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Przygotowanie:
W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z olejem kokosowym.
Na idealnie gładką masę zblenduj banany z cukrami i proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli.
Do powstałej puszystej masy dodawaj partiami mąkę i rozpuszczoną czekoladę.
Bardzo dokładnie wszystko wymieszaj aby nie było grudek (przy okazji zajechałam swój ręczny blender).
Dodaj posiekane orzechy i jeżeli zdecydujesz się na dodatkową porcję czekolady to dodaje też dodatkowe 100 g posiekanej.
Całość wstaw na pół godziny do lodówki, dzięki temu będzie łatwiej formować masę. Połowę ciastek zrobiłam bez dodatkowej czekolady, nie ma co przesadzać 😉
Odmierzaj porcje ciasta dużą łyżką, formuj kulki i rozpłaszcz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ciacha przez około 15 minut w temperaturze 180 C.
Smacznego 🙂
Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…
Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…
Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…
Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…
Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…
Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…