KUCHNIA

Ciasteczka z melasą w cukrowej skorupce

Miałam kilka dni ferii, a że dawno nie robiłyśmy ciastek z Niną to nadrobiłyśmy. Te ciacha upiekłyśmy kilka razy, bo tak Miśce zasmakowały, a poza tym ją dziecinnie proste do zrobienia, więc robi je praktycznie sama. Ich wyjątkowość tkwi w miękkim wnętrzu otoczonym  chrupiącą, słodką skorupką. Melasa gra tu główne skrzypce,  jest bogata w żelazo i potas, od biedy moża ją zastąpić syropem klonowym, ale nie dość że to droga impreza, to smak nie będzie ten sam (słoik melasy 400 ml kosztuje około 10 zł). Miękkość zachowają do 4 dni przechowywane w puszcze.

Składniki na 20-30 sztuk

300 g mąki (u mnie pół na pół była pszenna i owsiana)

200 g melasy

1 średni banan

150 ml delikatnego w smaku płynnego  oleju roślinnego  (słonecznikowy, rzepakowy, kokosowy)

czubata łyżeczka mielonego kardamonu

czubata łyżeczka cynamonu

łyżeczka proszku do pieczenia

pół łyżeczki sody oczyszczonej

  • gruby cukier do obtoczenia, lub jakikolwiek, bylebyście nie psuli jakimś ksylitolem lub innych dziadostwem 😉

Przygotowanie:

Do miski wrzuć banana w kawałkach, dodaj olej

oraz melasę.

Zblenduj wszystko na idealnie gładką masę.

Makę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i sodą,

oraz przyprawami.

Przesiej suche składniki.

Do suchych składników dodaj mokre.

Wymieszaj.

A pod koniec zagnieć miękkie ciasto.

Ciasto nabieraj łyżką odmierzając porcję, formuj w kulki (wielkości orzecha włoskiego).

Obtocz w cukrze lekko dociskając.

Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lekko je rozpłaszczając.

 

Piecz w temp. 180 C przez 10-12 minut.

 

Smacznego 🙂

 

 

becky

View Comments

Share
Published by
becky

Recent Posts

Marchewkowe kulki mocy

Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…

3 miesiące ago

Wegańskie mini brownie na surowo

Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…

4 miesiące ago

5 żywiołów

Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…

4 miesiące ago

Szybkie wegańskie ciasto ze śliwkami

Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…

2 lata ago

Pieczone ziemniaki inaczej

Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…

2 lata ago

Wegański sernik królewski

Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…

2 lata ago