Mimo suszy dynia obrodziła mi niesamowicie w tym roku. Mam kilka gigantycznych okazów, a ta była najmniejsza 🙂
Zastanawiałam się co z niej wykombinować i przeszukując internet natknęłam się wielokrotnie na dżem z dyni i z jabłek. Podstawową zasadą jest tu stosunek dyni do jabłek 1:1, przyprawy wedle uznania, głównie cynamon, ja jednak dodałam swojego ukochanego kardamonu i imbiru. Dżem smakuje jakby był z moreli lub brzoskwiń, jest przepyszny i aromatyczny. Szczerze polecam 🙂
Składniki:
dynia i jabłka w proporcji 1:1
na każdy 1 kg owoców 200 g cukru
łyżeczka kardamonu, imbiru *opcjonalnie cynamonu
sok z połowy cytryny
Gotować aż do rozpadnięcia się owoców i uzyskania pożądanej konsystencji. Przygotowywałam dżem z 2 kg dyni i 2 kg jabłek i uzyskanie takiej konsystencji zajęło godzinę. Oczywiście należy mieszać od czasu do czasu 🙂
Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…
Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…
Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…
Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…
Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…
Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…