To curry przypadnie do gustu każdemu kto lubi kremowe, łagodne dania. Całość przygotowuje się w jednym garnku dodając w odpowiedniej kolejności składniki. Czas przygotowania to 40 minut łącznie z przygotowaniem składników. Idealne danie na piątkowy obiad.
Składniki na 4 porcje jako danie głównie lub 6 z dodatkiem ryżu/kaszy:
250 g czerwonej soczewicy
350-300 g pomidorów
500 g dyni obranej i pokrojonej w kostkę
puszka mleka kokosowego
1 por lub 2 średnie cebule
łyżeczka kurkumy
łyżeczka kuminu
łyżeczka suszonego czosnku
łyżeczka mieszanki garam masala *opcjonalnie
łyżeczka soli
pęczek ulubionej zieleniny: pietruszki, kolendry
3 łyżki oleju do smażenia
Przygotowanie:
W dużej głębokiej patelni lub garnku rozgrzej olej, wrzuć pokrojony w półplasterki por/cebulę. Po 2-3 minutach smażenia dodaj przyprawy, wymieszaj.
Następnie dodaj dynię. Smaż około 10 minut.
Kolejno dodaj pokrojone w kostkę pomidory. Smaż 10 minut.
Po tym czasie warzywa puszczą odpowiednio dużo soku, aby w nim się ugotowała soczewica, dodaj całą.
oraz całą zawartość puszki mleka kokosowego. Gotuj do miękkości soczewicy, czyli około 10 minut.
Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…
Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…
Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…
Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…
Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…
Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…