Jak to zwykle bywa, w niedzielę rano nagle się okazuje że nie ma pieczywa w domu (Misiek zgłodniał w nocy i robił sobie tosty), sklepy zamknięte, albo zapomnieliście że jest „długi weekend”- dupa blada. Tak więc dziś rano znalazłam rozwiązanie kryzysowej sytuacji.W 30 minut upiekłam przepyszne, bajecznie miękkie bułeczki, czyt. nie pokaleczycie sobie dziąseł jak w przypadku co poniektórych kupnych.
Składniki na około 16 sztuk:
30 g masła roślinnego
250 g przesianej mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 ml mleka sojowego
100 ml wody
szczypta soli
opcjonalnie:
50 g startego wegańskieo parmezanu (tak, tak istnieje taki)
pęczek tymianku lub innego zielska
Przygotowanie:
Z podanych składników zagnieść szybko ciasto, jeżeli jest zbyt suche dodać wody, jeżeli zbyt mokre dodać mąki. Musi gładko odchodzić od dłoni.
Smacznego!
Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…
Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…
Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…
Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…
Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…
Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…
View Comments
Ratunek na problemy z pieczywem! Juz wiem co będzie dzisiaj na kolację, świetny pomysł. A z tym brakiem pieczywa to nie jesteś sama ;)
Dzięki Agata, pocieszyłaś mnie, już się bała że tylko ja mam taki nieogar :-)
CUDOWNE!!!!!!!!!!!!!!!!!! takie proste, a takie śliczne :) dziękujęęę!!! <3