Bez kategorii

Kopytka ze skwarkami. Wegańskie-wiadomo!

20150317_172255

Ja zrobić:

Wykorzystałam puree (użyłam mleka sojowego) z ziemniaków, które pozostało z niedzielnego obiadu.

  • 1 kg puree ziemniaczanego
  • 200 g mąki pszennej
  • skwarki to nic innego jak kasza gryczana (ugotowaną kaszę wymieszać z papryką i odrobiną oleju, wyłożyć na blaszkę z pergaminem, zapiekać w temp. 200 C około 20 minut,
  • sól
  • gałka muszkatołowa (po prostu lubię tą przyprawę- ale uwaga w większych ilościach ma działanie halucynogenne)

20150317_165933

Wszystko razem wyrobić na jednolitą masę. Uformować wałeczki, pokroić na kawałki, wrzucać na gotującą się wodę, po wypłynięciu  gotować minutę. W sumie w wodzie nie powinny przebywać dłużej niż 5 minut.

 

Smacznego!

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *