Nie mam pojęcia co takiego jest w klopsach, że wszyscy je kochają. Mam wrażenie, że kotlety mielone to nasza polska potrawa narodowa. Jak wiecie ja uwielbiam wszelkiego rodzaju curry i dania jednogarnkowe, ale że gotuję dla całej rodziny i tym samym zmuszam ich do wegańskiego jedzenia (jakoś nikt się za gotowanie nie bierze, wiec to w sumie ich wybór) to czasami spełniam ich zachcianki, taka jestem miła. Ze wszystkich strączków za najbardziej uniwersalną uważam czerwoną soczewicę, bo nie dość że gotuje się błyskawicznie to można ją dodać do wszystkiego. Soczewica jest świetną alternatywą dla białka zwierzęcego, bo w 100 gramach zawiera ponad 9 gram łatwo przyswajalnego białka, poza tym jest źródłem potasu i kwasu foliowego. Kotlety „mielone” z czerwonej soczewicy przypominają do złudzenia wyglądem i smakiem te oryginalne klopsy. Z tego przepisu będzie też idealny pasztet, bo na zimno są równie dobrze, burgery itd.
Składniki na około 14 sztuk (nakulałam na cały tydzień) :
500 g suchej (nieugotowanej) czerwonej soczewicy
250 g dowolnego pieczywa
3 średnie cebule
100 g słonecznika (można pominąć)
łyżka majeranku
łyżeczka mielonej kozieradki (można pominąć i zastąpić np. płatkami drożdżowymi)
łyżeczka suszonego koperku a jeszcze lepiej pęczek świeżego, pietruszka będzie też super
łyżeczka soli
1 l wody
100 ml mleko roślinnego (u mnie było migdałowe) lub wody do namoczenia pieczywa
olej do smażenia
bułka tarta
Przygotowanie:
Cebulę posiekaj w drobną kostkę. W dużym garnku rozgrzej olej i podsmaż do zeszklenia (5 minut) cebulę. Dodaj przyprawy (sól na końcu gotowania). Wymieszaj.
Wrzuć suchą soczewicę i 1/3 l wody. Wymieszaj, po około 5 minutach dodaj kolejną partie wody i gotuj, po czym resztę wody. Soczewica musi być idealnie miękka, dopraw solą.
Na suchej patelni podpraż słonecznik, dodaj do garnka z ugotowana soczewicą, oraz namoczony i rozdrobniony chleb i koperek/pietruszkę. Dokładnie wymieszaj.
W powstałej masy formuj kotlety, obtocz je w bułce tartej i smaż na złoto z obu stron.
Smacznego!
Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…
Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…
Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…
Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…
Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…
Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…
View Comments
Cześć! Swietny pomysł na mielone "na niby" ? Jeśli mogę zapytać - czy pominięcie kozieradki lub płatków drożdżowych wpłynie na smak klopsów?
Nie wypłynie jakoś specjalnie, one dają ten smak "umami" :-)
Można zastąpić zielona soczewica?
Można, ale zielona gotuje się znacznie dłużej.
pyyycha :))
pyyychaaaaa
Ogólnie super, bardzo dobre to wyszło, tylko nie chciały mi się kleić i rozpadaly przy smażeniu, ale dwa jajka i trochę mąki orkiszowej sprawę załatwiło...