Tradycyjnie w niedziele upiekłam ciasteczka, mięliśmy też małego gościa, który jest wyjątkowym niejadkiem, nie dość że je niewiele (w porównaniu do Miśki to nic nie je) to tylko takie produkty jak nutella, makaron, jogurty, więc za punkt honoru obrałam, że moje wegańskie ciasteczka Jej zasmakują. Zakamuflowałam marchewkę i usłyszałam od niejadka że ciasteczka są uwaga: wyborne! Ciasteczka przypominają w konsystencji pierniki Katarzynki, z tym że cały czas są miękkie. Spokojnie wytrzymają tydzień przechowywane w szczelnym pojemniku, tym bardziej, że z podanego przepisu wyjdzie Wam około 40 ciastek i to całkiem przyzwoitej wielkości.
Składniki:
2 marchewki (waga około 200-250 g)
1 średni banan
100 g/150 ml oleju roślinnego (u mnie był to rzepakowy)
100-150 g cukru
pół łyżeczki proszku do pieczenia
czubata łyżka przyprawy do pierników lub samego cynamonu
350 g mąki pszennej z czego nawet 200 g może być pełnoziarnista
Przygotowanie:
Surową marchew obierz i zetrzyj na tarce. W jednej misce zblenduj na gładką masę startą marchew, banana i olej.
Do powstałej masy dodaj cukier i zbelnduj wszystko razem.
W drugiej misce wymieszaj mąkę, przyprawę piernikową i proszek do pieczenia.
Połącz suche i mokre składniki zagniatając ciasto.
Gotowe ciasto ma konsystencję dobrze wyrobionej plasteliny więc można je dowolnie wycinać i formować. Najłatwiej będzie formować kulki wielkości orzecha włoskiego i spłaszczyć dłonią.
Piecz ciastka w temp. 180 C przez 20 minut.
Jeszcze ciepłe ciacha posmarowałam lukrem z soku pomarańczowego, który został mi od ciasta drożdżowego.
Smacznego!
Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…
Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…
Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…
Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…
Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…
Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…
View Comments
Wyjda z maki gryczanej ?
z samej mąki gryczanej nie gwarantuję, pół na pół z pszenną to wyjdą
Czy mogę zastąpić proszek do pieczenia sodą i cytryną?
Wydaje mi się, że to zastępstwo się sprawdzi.
jestem pod wrażeniem! po moich bananowych doświadczeniach z chlebkiem i brownie spodziewałam się, że ciastka wyjdą średnie i za miękkie. ku mojej radochy są prawie tak kruche jak pieguski, następnym razem dodam posiekanej czekolady lub orzechów <3
PS.: nieweganom też smakują, nawet pies żebrze o więcej.
Miło czytać takie komentarze :-) Polecam się na przyszłość. Mam nadzieję, że to nie moje brownie nie wyszło.
ps. Moje Dziewczyny też jedzą ciacha ;-)