Chleb z tego przepisu jest chyba najprostszym z możliwych i odkąd go upiekłam jest moim numerem jeden. Ma same plusy: bezglutenowy, dzięki całym nasionom ma mnóstwo witamin (Witamina C, Tiamina, Ryboflawina , Niacyna , Witamina B6 , Kwas foliowy , Witamina A , Witamina E ) oraz minerałów takich jak cynk, żelażo, wapń, fosfor, magnez, ale predewszystkim jest naprawdę smaczny.
Ten chleb jest wilgotny, ale nie zakalcowaty , gdzie przeważnie bezglutenowe chleby są suche albo właśnie zakalcowate, zachowuje długo świeżość (spokojnie tydzień), nie kruszy się, smakuje w wersji wytrawnej np. z taka pastą z czerwonej soczewicy czy ze zdrową wersją „nutelli„, a ja tak go lubię, że wcinam samego jak najlepsze ciacha.
Skłaniki na średniej wielkości keksówkę:
miarką jest tu jeden i ten sam kubek/szklanka
kubek płatków owsianych
kubek nasion słonecznika
1/2 kubka pestek dyni
1/2 kubka zmielonego siemienia lnianego (lub od biedy mąki lnianej)
1/2 kubka ulubionych orzechów
2 łyżki nasion chia
łyżeczka soli
łyżka syropu z agawy/ryżowego/klonowego lub miodu
3 łyżki oliwy lub ileju roślinnego
1 i 1/2 kubka przegotowanej letniej wody
Przygotowanie:
Prościej się nie da: wszystko dokładnie wymieszać. i odstawić na minim 2 godziny. Ja przygotowałam wszstko wieczorem, masa „gryzła” sie całą noc, a rano upieklam chleb.
Przełóż do formy wysmarowanej delikatnie oliwą/olejem i odstaw na minium 2 godziny. Ja przygotowałam wszstko wieczorem, masa „gryzła” sie całą noc, a rano upieklam chleb.
Piecz w temp. 180 C na środkowej półce piekarnika przez 60-70 minut.
Smacznego 🙂
Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…
Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…
Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…
Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…
Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…
Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…
View Comments
Kubek tzn. ile ml - 250ml??
Kubek to kubek, dlatego tak właśnie podałam miarę, aby nie było problemu z wagą :-)
Witam serdecznie. Jaki wymiar formy?
Średniej wielkości keksówka :-)
Mój ulubiony chlebek :) Będę go robić dopiero drugi raz, bo nie mogłam się od niego oderwać a to prawie sam tłuszcz. Tak jak Ty jadłam go jak ciasteczka ;) Pozdrawiam i polecam!
Bardzo się cieszę, to też mój ulubiony :-)
Witam, co jest w tych dwóch miseczkach obok syropu z agawy. Nie potrafię tego przypisać do listy składników. Pozdrawiam.
Mielone siemie lniane i mąką lniana.
Chleb jest przepyszny, nie rozpada się A do tego ekspresowo się go robi ?
A owsiane płatki na ryżowe kiedyś zamieniałaś? Szukam chleba przy nietolerancji wszystkich zboz i kasz poza ryzem i kukurydzianą
Próbowałam z jagalnymi, ale wtedy dodaam ciut więcej wody.
Witam mam pytanie czy ten chleb jest dietetyczny ?
A co rozumiesz przez słowo "dieta", bo dla mnie to sposób odżywiania, a dla Ciebie?
Rewelacja, piekę chlebuś dwa razy w tygodniu.
Cała rodzina uwielbia????
Siemię lniane w całości czy mielone?
Mielone lepiej sklei chleb.
właśnie upiekłam, ale po ponad 70 min jest jeszcze wilgotny w srodku. Oczywiście skosztowałam i pyszny, ale powinnam dopiec czy jak wystygnie to zmieni konsystencje ??
I to i to, warto byłoby dopiec, a po upieczeniu stygnąc jeszcze trochę odparuje woda.
Hej, zamiast płatków owsianych dałam orkiszowe i całe siemie lniane. Chleb niestety się rozpada ale w smaku bardzo dobry. Zastanawiam się czy to wina platków orkiszowych czy niezmielonego siemienia?? :)
Zmielone siemię lniane lepiej skleja :-)