Za typowym piernikiem bez nadzienia średnio przepadam, ale znalazłam przepis na tradycyjny piernik z Yorkshire, który różni się od tego nam znanego tym, że jest miękki i wilgotny. Smakuje wybornie już po upieczeniu, a z kolejnymi dniami (podobno im straszy tym lepszy) tylko zyskuje. Smaku nadaje mu melasa, a niezwykła strukturę płatki owsiane. Jeszcze nie jest za późno, zdążycie upiec i będziecie mi wdzięczni 😉
ps. Piekłam za jednym razem dwa, stąd taka ilość składników na zdjęciu
Składniki na 1 piernik:
1 średniej wielkości banan
200 g oleju kokosowego rafinowanego lub innego delikatnego oleju roślinnego
250 g melasy (użyłam z karobu) może być ewentualnie 150 g melasy i reszta np. syropu z agawy lub golden syropu
100 g płatków owsianych lub orkiszowych (u mnie było to 5og owsianych i 50 g orkiszowych)
250 g mąki pszennej (u mnie było to 100 g orkiszowej pełnoziarnistej i 150 g pszennej)
opakowanie przyprawy do pierników
duża łyżka sody oczyszczonej
50 ml mleko sojowego lub innego roślinnego
70 g cukru najlepiej trzcinowego nierafinowanego
Przygotowanie:
W kąpieli wodnej połącz melasę, cukier i olej kokosowy. Płatki owsiane i orkiszowe zmiel w blenderze, ale nie na mąkę tylko tak na 50 %. Do dużej miski przesiej mąkę, sodę i przyprawę piernikową. Połącz wszystko razem (nie zapomnij o mleku).
Ciasto jest gęste ale lejące, więc spokojnie 🙂
Przełóż do formy wysmarowanej olejem kokosowym lub innym roślinnym lub wyłóż papierem do pieczenia.
Piecz w temp. 150-160 przez 1 godzinę,
Gotowe i wystudzone ciasto przechowuj owinięte w folię spożywczą no chyba że od razu zjesz całe.
Smacznego!
Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…
Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…
Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…
Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…
Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…
Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…
View Comments
Ciekawy masz ten blog. Uwielbiam tu wracać bo każdy twój wpis czytam z uwagą. Twoje notki czyta się lekko co sprawia że człowiek się nie męczy siedząc tutaj. Tak 3maj.
Janusz to chyba najmilszy komentarz jaki dotychczas dostałam. Dziękuję bardzo :-)