Categories: KUCHNIA

Pierogi z soczewicą i suszonymi pomidorami

 

Nie ma nic lepszego jak pierogi domowej roboty. Można je przygotować wcześniej, część po ugotowaniu zamrozić i mieć żelazny zapas obiadu. Farsz z tych pierogów jest tak dobry i uniwersalny, że jeżeli coś zostanie to nadaje się idealnie do kanapek jako pasta.

Składniki na około 50 pierogów standardowej wielkości:

ciasto:

3 szklanki mąki pszennej

2 łyżki oleju

szczypta soli

1,5 szklanki gorącej wody

* nie ważne czy to szklanka czy kubek, ważne aby make i wodę odmierzać tym samym naczyniem

farsz:

300 g suchej soczewicy ugotować do miękkości

3-4  cebule

10 połówek suszonych pomidorów

łyżeczka słodkiej papryki

łyżeczka kuminu lub pieprzu

pół łyżeczki wędzonej papryki

sól

około 3 łyżek oleju roślinnego

50 g keczupu lub mały słoiczek koncentratu pomidorowego

Przygotowanie:

z podanych składników zagnieść gładkie ciasto. Soczewicę ugotować do absolutnej miękkości z dodatkiem łyżeczki soli. Cebulę posiekać w drobną kostkę i podsmażyć na złoto. Dodać przyprawy,  posiekane drobno suszone pomidory, wymieszać, a na samym końcu dodać keczup/koncentrat pomidorowy i doprawić solą.

Ciasto na pierogi rozwałkować na grubość maksymalnie 3 mm, wykrawać kółka, na każdym umieścić  łyżeczkę farszu, zlepić boki. Wrzucać tak przygotowane pierogi do wrzącej wody z dodatkiem łyżki oleju. Gotować 3-5 minut od czasu wypłynięcia pierogów. Po ugotowaniu podsmażyć, jezeli lubicie lekko chrupiąca skórkę.

Smakują wybornie posypane prażoną cebulką i odrobiną gałki muszkatołowej.

Smacznego 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
becky

View Comments

Share
Published by
becky

Recent Posts

Marchewkowe kulki mocy

Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…

4 miesiące ago

Wegańskie mini brownie na surowo

Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…

4 miesiące ago

5 żywiołów

Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…

4 miesiące ago

Szybkie wegańskie ciasto ze śliwkami

Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…

2 lata ago

Pieczone ziemniaki inaczej

Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…

2 lata ago

Wegański sernik królewski

Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…

2 lata ago