Nie ma nic lepszego jak pierogi domowej roboty. Można je przygotować wcześniej, część po ugotowaniu zamrozić i mieć żelazny zapas obiadu. Farsz z tych pierogów jest tak dobry i uniwersalny, że jeżeli coś zostanie to nadaje się idealnie do kanapek jako pasta.
Składniki na około 50 pierogów standardowej wielkości:
ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
2 łyżki oleju
szczypta soli
1,5 szklanki gorącej wody
* nie ważne czy to szklanka czy kubek, ważne aby make i wodę odmierzać tym samym naczyniem
farsz:
300 g suchej soczewicy ugotować do miękkości
3-4 cebule
10 połówek suszonych pomidorów
łyżeczka słodkiej papryki
łyżeczka kuminu lub pieprzu
pół łyżeczki wędzonej papryki
sól
około 3 łyżek oleju roślinnego
50 g keczupu lub mały słoiczek koncentratu pomidorowego
Przygotowanie:
z podanych składników zagnieść gładkie ciasto. Soczewicę ugotować do absolutnej miękkości z dodatkiem łyżeczki soli. Cebulę posiekać w drobną kostkę i podsmażyć na złoto. Dodać przyprawy, posiekane drobno suszone pomidory, wymieszać, a na samym końcu dodać keczup/koncentrat pomidorowy i doprawić solą.
Ciasto na pierogi rozwałkować na grubość maksymalnie 3 mm, wykrawać kółka, na każdym umieścić łyżeczkę farszu, zlepić boki. Wrzucać tak przygotowane pierogi do wrzącej wody z dodatkiem łyżki oleju. Gotować 3-5 minut od czasu wypłynięcia pierogów. Po ugotowaniu podsmażyć, jezeli lubicie lekko chrupiąca skórkę.
Smakują wybornie posypane prażoną cebulką i odrobiną gałki muszkatołowej.
Smacznego 🙂
Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…
Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…
Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…
Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…
Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…
Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…
View Comments
Super, dzięki za ten przepis to moje ulubione pierogi.
Cieszę się bardzo, pozdrawiam! :-)
Z podanych opcji do wyboru wybrałam pieprz i koncentrat pomidorowy. Farsz idealnie wpisuje się w moje smaki - zabieram przepis do mojego prywatnego zeszytu, bo jest genialny :D
Bardzo mi miło, pozdrawiam :-)