Gdy zaczęłam gotować ten obiad Miśka strzeliła fochem, że ona cyt. nie będzie jeść znowu korzonków, tylko chce pizzę. Poniekąd ma guzik do gadania, a pizzę zrobiłam jej następnego dnia. W każdym bądź razie, tak tak obrażona zasiadła do obiadu, tak po spróbowaniu już krzyczała, że chce dokładkę. Naprawdę byłam zaskoczona, jak zasmakowało jej to danie, które naprawdę wymaga niewielu składników i pracy, ale jest naprawdę niebanalne.
Składniki na 4 porcje:
2-3 bakłażany
około 700 g młodych ziemniaków
1 papryka
2-4 cebule (w zależności od tego jak są duże)
2 cm korzenia imbiru lub łyżeczka suszonego
łyżeczka mielonych nasion kolendry
łyżeczka kuminu
łyżeczka mielonej kozieradki
Przygotowanie:
Ziemniaki wyszoruj, i wrzuć do gotującej się wody na 10-15 minut, po czym odcedź i odłóż na bok. Oczywiście najlepiej gotować je w międzyczasie. W dużym 3-4 litrom garnku rozgrzej 3 łyżki oleju roślinnego i podsmaż przez 3 minuty pokrojoną w półplasterki cebulę oraz czosnek. Następnie dodaj pokrojona w kostkę paprykę oraz przyprawy. Wymieszaj, smaż razem minutkę.
Kolejno dodaj pokrojone 2 cm kostkę bakłażany i duś wszystko razem 10 minut.
Na samym końcu dodaj ugotowane ziemniaki, dopraw solą, wymieszaj. Po 2-3 minutach duszenia gotowe!
Podawaj przybrane świeżą kolendrą.
Smacznego!
Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…
Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…
Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…
Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…
Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…
Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…