Categories: KUCHNIA

Słodki krem do pieczywa z buraków czyli prawie truskawek

 

Przez przypadek, zrobiłam krem do pieczywa (ja wyżeram go łyżką ze słoika), który do złudzenia przypomina w smaku i w konsystencji banana zblendowanego z truskawkami, a jak możecie wywnioskować z opisu jest zupełnie z innych składników. Jeżeli tak jak ja nie możecie doczekać się truskawek (jak większość warzyw i owoców najbardziej smakują mi świeże, nasze polskie w sezonie) to zachęcam do tego eksperymentu.

Składniki na 2 słoiki około 300 ml:

2 średniej wielkości upieczone buraki

400 g  (waga po ugotowaniu) białek fasoli- może być z puszki

50-100 g suszonej aronii (można pominąć, dorzuciłam ze względu na witaminę C)

50 g cukru

50 ml mleka roślinnego

1-2 łyżki soku z cytryny

2 łyżki nasion Chia

  • części tych składników nie ma na zdjęciu, gdyż budowałam smak w trakcie

Przygotowanie:

nietrudno się domyślić, że wszystko należy zbelndować 🙂

 

Krem, trzymany w szklanym słoiku w lodówce nadaje się do spożycia co najmniej przez tydzień, tyle przynajmniej u mnie wytrwał.

becky

View Comments

Share
Published by
becky

Recent Posts

Marchewkowe kulki mocy

Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…

4 miesiące ago

Wegańskie mini brownie na surowo

Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…

4 miesiące ago

5 żywiołów

Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…

4 miesiące ago

Szybkie wegańskie ciasto ze śliwkami

Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…

2 lata ago

Pieczone ziemniaki inaczej

Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…

2 lata ago

Wegański sernik królewski

Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…

2 lata ago