Składniki podane na mase makową wystarczą na poniższe ciasto oraz makowiec 🙂
400 g mielonego maku
150 ml syropu z agawy/klonego/ryżowego lub miodu w wersji wegetariańsiej
100 g orzechów włoskie/lakowe/pekan
50 g żurawiny i 50 g rodzynek (proporcje dowolne, można zastąpić daktylami lub morelami)
2-3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej – przepis na domową znajdziecie tu: http://www.greenscarf.pl/kandyzowane-skorki-cytrusowe/
czubata łyżka cynamonu i łyżeczka kardamonu jeżeli lubicie
Suchy mielony mak zalej około 700 ml gorącej wody i odstaw na minimum pół godziny. Orzechy posiekaj i podpraż na suchej patelni.
Dopadłam olej z orzechów włośkich w Lidlu za 1,99 wieć dodałam do masy 2 łyżku, możesz pominąć olje luz zastąpić innym.
Wszyskie skłądniki wymieszaj razem (mak wchłonie wodę, więc nić nie odcedzaj).
Można śmiało przechowywać w lodówce nawet 2 tygodnie.
Reszta masy makowej jest przeznaczona na makowiec z tego przepisu : Delikatny makowiec z orzechową kruszonką
Składniki na ciasto drożdżowe:
500 g mąki pszennej
30 g świeżych drożdży
200 ml mleka sojowego
100 g oleju roślinnego (kokosowy najlepiej się tu sprawdzi)
150 g cukru
szczypta soli
Przygotowanie:
W ciepłym mleku rozpuść drożdże z 1-2 łyżkami cukru i odstaw na 10-15 minut, aż się obudzą. Mąkę przesiej do dużej miski, dodaj cukier, sól i wymieszaj. Do suchych składników dodaj aktywny zaczyn drożdżowy oraz olej. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Odstaw do wyrastania na 1-2 godzin (ciasto musu podwoić swoją objętość).
Wyrośnięte ciasto drożdzowe przełóż na blat, delikatnie zagnieć i podziel na pół. Każdą częśc rowałkuj w okrąg o grubości nie większej niż 1 cm. Przełóż pierwszy na blache wyłożoną papierem do pieczenia i posmaruj 1/4 przygowoanej masy makowej. Na wierzchu rozłóż drugi blat ciasta.
Poprzekrawaj ciasto w trójkąty, a nstępnie każdy przekręć 1-2 razy w tą samą stronę. Odstaw ciast do ponowenrgo wyrastania na około pół godziny.
Wyrośniętę ciasto piecz przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 17c-180 C na środkowej półce piekarnika bez termoobiegu.
Udekoruj wefle uznania- u mnie to był lukier z soku z połowy cytryny i 4 łyżek cukru pudru.
Smacznego 🙂
Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…
Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…
Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…
Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…
Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…
Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…
View Comments
Wygląda świetnie ;)