Po weekndowym szaleństwie z czekoladowymi ciasteczkami czas na mały detox w formie zupy. Moja propozycja to lekka, ale jednocześnie sycąca, gęsta zupa z dynią, jarmużem i soczewicą. Użyłam zielonej soczewicy (bo czerwona akurat wyszła), ale śmiało ją można zastąpić czerwoną, co znacznie skróci czas przygotowania zupy, co maksymanlnie pół godziny.
Składniki na 6 porcji a nawet 8:
około 1 kg dyni (waga ze skórką i pestkami)
około 200 g jarmużu
duży korzeń pietruszki lub selera (około 200 g)
2-3 cebule
1-2 marchewki (w zależności od wielkości- waga około 200 g)
150 g soczewicy zieloniej lub czerwonej
Przyprawy: łyżeczka kurkumy, łyżeczka papryki, pół łyżeczki edzonej papryki (jezeli macie), łyżeczka kuminu, łyżeczka pieprzu, sól
3 łyżki oleju do podsmażenia
*opcjonalnie 50 g mleka kokosowego- dodałam, bo resztka stała w lodówce 😉
Przygotowanie:
W dużym 5 litrowym garnku podsmaż przez 3 minut drobno posiekaną cebulę. Po tym czasie dodaj przyprawy i wymieszaj.
Po kilku dosłownie sekundach smażenia cebuli z przyprawami dodaj pokrojona w małą (1 cm) kostkę dynię, marchew, pietruszkę/seler i ewentualnie „ogodnki jarmużu. Jeżeli użyjesz zielonej soczewicy to ugotuj ją do miękkości w oddzielnym garnku. Jeżeli zaczenieesz teraz to wszystko będzie gotowe w tym samym czasie.
Smaż wszystko rzem jakieś 5 minut cały czas mieszając. Następnie dodaj około 1 litra wody, tak aby przykryła dynię. Jeżeli masz zamiar użyć czerwonej soczewicy do dodaj ją teraz plus dodatkowo 1 litr wody. Gotuj wszytsko pod przykryciem na małym ogniu.
Po około 10-15 minutach gotowania dynia powinna być już odpowiednio miękka, więc dodaj teraz posiekany jarmuż i ugotowaną zieloną soczewicę oraz wodę (około 1 litr) tyle ile uważasz 🙂
Dopraw zupę solą (czubata łyżeczka), wymieszaj dokładnie i gotuj jeszcze około 10 minut. Na samym końcu możesz zabielić zupę.
Smacznego!
Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…
Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…
Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…
Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…
Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…
Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…
View Comments
Wspaniala zupa! Nasze smaki :P Zupa pelna wapnia, kwasu foliowego, bialka i betakarotenu. Polecam! Mniam!