W międzyczasie, gdy przygotowywałam tort urodzinowy w 15 minut ukręciłam ciasto, które można zrobić praktycznie z każdymi owocami. Zawsze wykorzystuję to co rośnie w sezonie, więc zrobiłam je z brzoskwiniami, ale jabłka, gruszki, a nawet śliwki tez tu się idealnie sprawdzą. Ciasto nie jest wykwintne, ale efektowne bo owoce nie są wmieszane w całość, a stanowią warstwę ciasta (piecze się wszystko razem). Wyjęłam je z piekarnika o 10 a o 13 już nie było połowy, bo wczoraj nie piekłam (słynna już u mnie sobota z dużą blachą), więc wszyscy domownicy spragnieni byli cukru.
Składniki na dużą prostokątną blachę:
500 g mąki pszennej
200 g cukru
250 ml oleju roślinnego (słonecznikowego, rzepakowego)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
3 średnie banany
łyżka cynamonu
1 kg owoców : brzoskwiń, jabłek, gruszek
Przygotowanie:
Zblenduj cukier (3 łyżki odłóż do posypania owoców i wierzchu ciasta), banany i olej na puszystą masę. Do drugiej miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i sól. Połącz zawartość obu misek, a owoce pokój z półplasterki.
Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Na spód wyłóż połowę ciasta, rozprowadź równomiernie, ułóż owoce, posyp je cynamonem i 2 łyżkami cukru.
Wyłóż na warstwę owoców resztę ciasta, kilka plasterków owoców, posyp łyżką cukru i cynamonem.
Piecz w temp. 180 C przez około 50 minut na środkowej półce piekarnika.
Smacznego!
Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…
Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…
Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…
Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…
Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…
Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…
View Comments
Widzę, że do wszystkich ciast dodajesz banany. Czym innym można je zastąpić i w jakich proporcjach? Bardzo podoba mi się prostota twoich ciast, tylko te banany...
No cóż, banany zastępują świetnie jajka oraz pozwalają na zmniejszenie ilości dodawanego cukru.