Categories: KUCHNIA

Orzechowe aksamitne curry

To curry to balsam dla duszy, miód na serce i aksamit dla żołądka. Po jego zjedzeniu ogarnie Was błogostan i zamarzycie o ciepłym kocyku i książce. Jest to idealne danie na nadchodzącą wielkimi krokami zimną aurę. Rozgrzewa, syci i poprawia humor. Wykorzystałam do tego curry owoc chlebowca,  który kupiłam z czystej ciekawości, a do tego przepisu zainspirowałam się oryginalnym przepisem na tzw. butter chicken, a chlebowiec podobno smakuje jak kurczak. Powiem szczerze, że głowy mi nie urwało, mi w smaku przypomina ugotowany seler, więc jak nie macie pod ręką tego wynalazku to śmiało wykorzystajcie seler albo nawet tofu, a prawdę powiedziawszy gdy nie mam ani jednego ani drugiego w lodówce to robię bez i jest równie pyszne!

Składniki na 4 porcje:

około 300 g owocu chlebowca z puszki
2 czubate łyżki masła orzechowego
puszka 400 ml mleka kokosowego
1 cebula
250-300 g pomidorów dowolnych mogą być z puszki
2-3 ząbki czosnku lub łyżeczka suszonego
płaska łyżeczka cynamonu
łyżeczka mieszanki garam masala
płaska łyżeczka suszonego imbiru lub 2 cm świeżego startego na drobnych oczkach tarki lub łyżka soku z cytryny
około 100 g orzeszków ziemnych (użyłam solonych i nie dodałam już więcej soli do potrawy)
3 łyżki oleju roślinnego do smażenia
sól i pieprz do smaku
świeża kolendra do przybrania

Przygotowanie:

W garnku (3 l) lub w dużej głębokiej patelni rozgrzej olej i przez 3 minuty podsmaż drobno posiekaną cebulę. Dodaj wszystkie przyprawy: czosnek, imbir (jeżeli suszony), garam masale, cynamon. Wymieszaj dokładnie i po kilu sekundach dodaj pokrojone na ćwiartki pomidorki koktajlowe lub na kawałki 2 cm pomidory (jeżeli przeszkadza Ci skórka pomidorów to je uprzednio potraktuj wrzątkiem i zdejmij skórkę). Smaż wszystko razem przez 5 minut.

Owoc chlebowca/ugotowany seler/tofu pokrój na 2 cm kawałki.

Dodaj do curry. Gotuj razem 5 minut.

Po tym czasie dodaj orzeszki, mleko kokosowe i masło orzechowe, wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem (po łyżeczce maksymalnie) i gotuj 3-5 minut.

Smacznego!

becky

View Comments

  • Bardzo dziekuje za przepis! Wyszlo pysznie, u mnie z tofu. Uwielbiam maslo orzechowe wiec dla mnie danie idealne!

Share
Published by
becky

Recent Posts

Marchewkowe kulki mocy

Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…

4 miesiące ago

Wegańskie mini brownie na surowo

Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…

4 miesiące ago

5 żywiołów

Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…

4 miesiące ago

Szybkie wegańskie ciasto ze śliwkami

Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…

2 lata ago

Pieczone ziemniaki inaczej

Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…

2 lata ago

Wegański sernik królewski

Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…

2 lata ago