Od jakiegoś czasu piekę tylko w weekendy, bo masę zrobiłam a teraz się rzeźbię, ale że udało mi się nareszcie kupić idealną blachę z kominkiem do babki postanowiłam ją wypróbować, więc upiekłam jedno ze swoich ulubionych ciast z czasów nie wege (sernik jest/był na pierwszym miejscu), czyli babkę cytrynową.Za babkami nie przepadam, bo przeważnie są suche, mam tylko dwie ulubione (drugą mam w planach upiec w ten weekend), a już w ogóle za piaskowymi i te koszmarki z mojego dzieciństwa takie biało-czarne z polewą pseudo czekoladową. Moja mama nigdy, przenigdy nie piekła, więc kupowała różne wynalazki, które w najlepszym przypadku tylko szczypały w język, a że jestem dzieckiem „komuny” to uwierzcie mi trauma do niektórych potraw jest do dziś. Kto pamięta niemieckie babki takie w złotku i dwoma kolorowymi kropkami w środku, które podobno były owocem, albo spody biszkoptowe na które zaradne panie domu robiły krem z paczki, na to brzoskwinie z puszki i galaretka (a jakże z paczki)? Tyle z wspominek… Blachę dopadłam w Lidlu za 25 zł i szczerze polecam kupowanie własnie tam blach, są niezawodne, moja do tortownicy służy mi już 7 lat! Ta babka jest wyjątkowa, bo nie dość że tłuszcz zastąpiłam avocado to do tego nasączyłam ją tak konkretnie sokiem z limetki, jest ciężka, wilgotna i cudownie pachnie, wprost stworzona do popijania czarną herbatą.
Składniki na formę do blachy 3 litrową (czyli na około 500 g mąki+ pozostałe składniki)
400 g mąki pszennej
1 duże avocado
2 duże banany
4-5 limetek/lub 2-3 cytryny, tj. skórka ze wszystkich a sok z połowy
250 g cukru
50 ml mleka sojowego
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
*dodatkowo 100 g cukru lub 100 ml syropu z agawy lub innego wegańskiego „miodu”
Przygotowanie (naprawdę zajmuje niewiele czasu, no maksymalnie 15 minut):
Zblenduj razem: avocado, banany, cukier i mleko. Mąkę, sól i proszek do pieczenia przesiej do miski. Zetrzj skórkę z wyparzonych i wyszorowanych cytrusów.
Zmiksuj wszystkie składniki razem. Ciasto jest gęste ale spływa z łyżki.
Jeżeli jesteś pewna/ny swojej formy do pieczenia to tylko ją wysmaruj olejem roślinnym, a jeżeli obawiasz się, że babsko nie będzie chciało wyjść to dodatkowo oprósz formę mąką i strzepnij jej nadmiar. Przełóż ciasto do formy, wyrównaj i piecz w temp. 160-170 C przez 45-50 minut (do suchego patyczka).
W zależności od tego w jakiej formie piekłaś/łeś to jeżeli to była z kominkiem to po wyjęciu z piekarnika odwróć ją i tak dopieszczaj, a jeżeli keksówka to baw się z nią dalej ale wyjmij z formy po wystudzeniu.
Mieszanką z soku z cytrusów i cukru/”miodu” nasącz ciasto, robiąc dziurki i polewając sokiem lub tak ja bez czułości wbijaj się strzykawką, co zresztą fajnie wyglądało, bo od razu babka się lifitngowała 🙂
Jeszcze ciepłą, ale już nasączoną babkę posyp cukrem (użyłam kandyzowanego).
Smacznego!
ps. Bardzo smakowała małej Miście, więc polecam ją dzieciakom.
Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…
Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…
Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…
Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…
Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…
Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…
View Comments
jeśli nie lubie awokado moge zamiasta niego dać kolejnego banana?
Cóż, avocado zastępuje tłuszcz w tej babce, możesz dodać dodatkowego banana i 100 g oleju roślinnego, lub tylko olej, ale wtedy samego oleju 200 g.
A czy mąkę pszenną można zastąpić jakaś mieszanką bezglutenową?
Możesz spróbować, ale nie gwarantuję sukcesu.