Jeżeli obserwujecie mnie na FB, to wiecie, że Misiek odreagowuje stres demolując, o przepraszam remontując, a ja z kolei wymyślam sobie skomplikowane torty. Wykorzystałam patent oraz przepis z zeszłego tygodnia, czyli zrobiłam kilka małych torcików, ale tym razem wykończyłam je w angielskim stylu, z tym że nie obłożyłam ich tradycyjną masą cukrową tylko marcepanem. Marcepan jest bardzo wdzięcznym materiałem, równie plastycznym co masa cukrowa, jak na mój gust o niebo smaczniejsza i przede wszystkim zdrowsza.
Składniki na 6-8 torcików
Składniki na biszkopt:
600 g mąki pszennej
800 ml mleka sojowego
200 g cukru
50 ml octu jabłkowego
czubata łyżeczka proszki do pieczenia
czubata łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
2 czubate łyżki karobu lub kakao
krem:
300 r ryżu (waga suchego, przed ugotowaniem, użyłam jaśminowego, ale może być dowolny, byleby był biały)
300 g nerkowców
200 g cukru
800-900 ml mleka roślinnego
ziarenka z 2 lasek wanilii, lub 2 opakowania cukru waniliowego lub łyżeczka aromatu
+ truskawki 300-500 g
+400-600 g marcepanu
Przygotowanie biszkoptu:
Do mleka dodaj ocet i ostaw na 15 minut. Mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą przesiej dwa razy. Do mąki dodaj cukier oraz mleko z octem. Wymieszaj dokładnie mikserem. Jeżeli chcesz mieć ciasto dwukolorowe to w tym momencie podziel ciasto ma pół i do jednej części dodaj karob/kakao. Jeżeli masz zamiar piec jeden tradycyjny tort to ilość tego ciasta pozwoli ci upiec 4 blaty. Możesz piec każdy osobno, lub 2 dwóch częściach, potem po upieczeniu przeciąć na pół. Ciasto piecz w temp. 170-180 C, około 30 minut.
Przygotowanie kremu:
Namocz orzechy przez 30 minut w gorącej wodzie. Ugotuj ryż na mleku z dodatkiem namoczonych orzechów, cukru i wanilii. Całość zblenduj.
Składanie tortów:
Na jeden torcik składa się warstwa biszkoptu, krem, truskawki, warstwa biszkoptu i znowu krem.
Całość przykryj rozwałkowaną porcją marcepanu (około 100 g ). Dla ułatwienia sobie pracy lekko posyp wałek mąką, wtedy marcepan nie będzie się kleił.
Udekoruj wedle uznania.
Smacznego!
Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…
Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…
Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…
Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…
Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…
Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…
View Comments
duzo octu...mozna dać 25ml? nie chce go czuc
Zapewniam, że czuć nie będzie, ale możesz zmniejszyć ilość i ciut dłużej trzymać odstawiony na bok.