Pod ostatnim przepisem na ciacha otrzymałam bardzo interesujący komentarz, że trochę to się pali, a je dużo”, więc zapalcie na trochę aromatyczną świecę, zróbcie sobie rozgrzewającej herbatki i objadajcie się ciachami. Dzisiejsze ciacha są naprawdę szybkie do zrobienia, Miśce aż się oczy zaświeciły, gdy je zobaczyła, bo nie tylko wyglądają obłędnie, ale też tak smakują, a pasują zwłaszcza do herbaty. Cóż od południa została tylko połowa, ale że wyszło ponad 40 sztuk to jeszcze trochę zostało na jutro 🙂
ps. Ciastka są nie za twarde i nie za miękkie, ot takie w sam raz, ale ile wytrzymają to Wam nie powiem, bo pewnie do wtorku już śladu po nich nie będzie, na moje oko tydzień przechowywane w puszce.
Składniki na około 40 ciastek:
400 g mąki z czego połowa może być pełnoziarnista np. z orkiszu
3 łyżki maku
1 średni banan
sok z połowy pomarańczy
50 g cukru
70 g/100 ml oleju roślinnego
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1-3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej (ilość w zależności od tego jak bardzo ją lubicie)
Przygotowanie:
Zblenduj na jednolitą, puszystą masę banana, olej, cukier i sok z pomarańczy.
Do dużej miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj mak i masę bananową.
Zagnieć ciasto i dodaj skórkę pomarańczową. W zależności jak bardzo soczystą czy tez dużą pomarańcze mieliście może być konieczne dodanie dodatkowo mąki, ja dodałam dokładnie 30 g, ale nawet jeżeli traficie na kolosa, to 50 g to powinien być max.
Ciasto możesz rozwałkować i wycinać, a że ja nie cierpię wałkować ciasta to formowałam kulki, które kolejno rozpłaszczałam wyciskając wzorek. Piecz na środkowej półce piekarnika w temp. 180 C, max 12-15 minut (boki powinny się delikatnie przyzłocić, ale tylko brzegi!!!)
Smacznego!
Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…
Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…
Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…
Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…
Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…
Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…
View Comments
Te ciastka wyglądają obłędnie! Właśnie takie rozgniatane, nieperfekcyjne, i dokładnie dlatego najpiękniejsze. A smak postaram się sprawdzić już dzisiaj. Dzięki, Magdo :-)