Categories: KUCHNIA

Wytrawny keks z suszonymi pomidorami i oliwkami

Dziś przygotowałam wytrawny keks lub chlebek jak kto woli, jest wilgotny, miękki a dorzucić do niego możesz swoje ulubione dodatki: oliwki, kapary, orzechy, pomidory suszone itd.  Długo zachowuje świeżość i jest bajecznie prosty do wykonania.

Składniki (na standardowej wielkości keksówkę)

500 g mąki pszennej (u mnie była to mieszanka 300 g białej, 200 g pełnoziarnistej  i 100 g pszennej z amarantusem)

2 łyżki mielonego siemienia lnianego

cały słoik pomidorów suszonych wraz z zalewą

50 g zielonych oliwek

łyżka kaparów

300 ml wegańskiego jogurtu naturalnego /możesz zastąpić mlekiem sojowym 250 ml + 2 łyżki mąki kukurydzianej lub z ciecierzycy

kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia

łyżeczka pieprzu

pół łyżeczki soli

Przygotowanie:

siemię lniane zalej 100 ml ciepłej wody, wymieszaj i odstaw na chwilę aż się zrobi glut.

Wszystkie składniki umieść w dużej misce i wymieszaj, najlepiej dużą łyżką. Jeżeli wg Ciebie ciasto będzie za twarde możesz dodać trochę wody.

Dodaj pokrojone oliwki, pomidory, kapary czy co tam znalazłeś/łaś w kuchni. Nie mieszaj za długo, bo im dłużej będzie mieszane tym więcej glutenu się wydzieli, a to w tym cieście nie jest wskazane bo będzie twarde. Konsystencją ma przypominać ciasto na muffinki.

Piecz w temp. 180 C na środkowej półce piekarnika, może być termoobieg przez 45-55 minut.

Chlebek zachowuje świeżość nawet do 5 dni, pod warunkiem, że będzie zawinięty chociażby w papier w którym się piekł.

Smacznego!

Chlebek smakuje wyśmienicie sam,

potraktowany kremem pomidorowym

sprawdza się idealnie jako zagrycha do kremowych  zup.

becky

Share
Published by
becky

Recent Posts

Marchewkowe kulki mocy

Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…

4 miesiące ago

Wegańskie mini brownie na surowo

Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…

4 miesiące ago

5 żywiołów

Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…

4 miesiące ago

Szybkie wegańskie ciasto ze śliwkami

Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…

2 lata ago

Pieczone ziemniaki inaczej

Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…

2 lata ago

Wegański sernik królewski

Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…

2 lata ago