Dziś przygotowałam wytrawny keks lub chlebek jak kto woli, jest wilgotny, miękki a dorzucić do niego możesz swoje ulubione dodatki: oliwki, kapary, orzechy, pomidory suszone itd. Długo zachowuje świeżość i jest bajecznie prosty do wykonania.
Składniki (na standardowej wielkości keksówkę)
500 g mąki pszennej (u mnie była to mieszanka 300 g białej, 200 g pełnoziarnistej i 100 g pszennej z amarantusem)
2 łyżki mielonego siemienia lnianego
cały słoik pomidorów suszonych wraz z zalewą
50 g zielonych oliwek
łyżka kaparów
300 ml wegańskiego jogurtu naturalnego /możesz zastąpić mlekiem sojowym 250 ml + 2 łyżki mąki kukurydzianej lub z ciecierzycy
kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka pieprzu
pół łyżeczki soli
Przygotowanie:
siemię lniane zalej 100 ml ciepłej wody, wymieszaj i odstaw na chwilę aż się zrobi glut.
Wszystkie składniki umieść w dużej misce i wymieszaj, najlepiej dużą łyżką. Jeżeli wg Ciebie ciasto będzie za twarde możesz dodać trochę wody.
Dodaj pokrojone oliwki, pomidory, kapary czy co tam znalazłeś/łaś w kuchni. Nie mieszaj za długo, bo im dłużej będzie mieszane tym więcej glutenu się wydzieli, a to w tym cieście nie jest wskazane bo będzie twarde. Konsystencją ma przypominać ciasto na muffinki.
Piecz w temp. 180 C na środkowej półce piekarnika, może być termoobieg przez 45-55 minut.
Chlebek zachowuje świeżość nawet do 5 dni, pod warunkiem, że będzie zawinięty chociażby w papier w którym się piekł.
Smacznego!
Chlebek smakuje wyśmienicie sam,
potraktowany kremem pomidorowym
sprawdza się idealnie jako zagrycha do kremowych zup.
Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…
Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…
Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…
Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…
Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…
Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…