Categories: KUCHNIA

Złoty syrop/wegański „miód”

Jest to rzadko spotykany w Polsce syrop, który idealnie nadaje się do wszelkich wypieków jako zamiennik miodu, syropu klonowego i tym podobnych słodkich lepiszczy. W smaku podobny do lizaków, lekko karmelowy, słowem cudo.

Składniki na około pół litra syropu:

I faza

200 g brązowego cukru

100 ml wody

II faza

500 g białego cukru

300 g cukru waniliowego (użyłam własnej roboty)

pół litra gorącej wody

50 ml soku z cytryny (z jednej całej)

Przygotowanie:

W garnka najlepiej o grubym dnie wsyp brązowy cukier i wymieszaj z 200 ml wody.

Gotuj na mały ogniu około 10 minut- NIE MIESZAJ, cukier musi się skarmelizować.

Po tym czasie ostrożnie wlej gorącą wodę, dodaj cukier i sok z cytryny.

Wszystko dokładnie wymieszaj, aż się cały cukier rozpuści.

Dokładnie wszystko wymieszaj i gotuj na maleńkim ogniu około godziny. NIE MIESZAJ!

Gotowy syrop przelej do szklanych butelek (zawsze zostawiam butelki po syropach i w tym przypadku wykorzystałam po syropie klonowym) i przechowuj tak jak podobne tego typu słody. Wszyły mi dokładnie dwie takie butelki syropu.

 

becky

Share
Published by
becky

Recent Posts

Marchewkowe kulki mocy

Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…

4 miesiące ago

Wegańskie mini brownie na surowo

Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…

4 miesiące ago

5 żywiołów

Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…

4 miesiące ago

Szybkie wegańskie ciasto ze śliwkami

Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…

2 lata ago

Pieczone ziemniaki inaczej

Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…

2 lata ago

Wegański sernik królewski

Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…

2 lata ago