Jest to rzadko spotykany w Polsce syrop, który idealnie nadaje się do wszelkich wypieków jako zamiennik miodu, syropu klonowego i tym podobnych słodkich lepiszczy. W smaku podobny do lizaków, lekko karmelowy, słowem cudo.
Składniki na około pół litra syropu:
I faza
200 g brązowego cukru
100 ml wody
II faza
500 g białego cukru
300 g cukru waniliowego (użyłam własnej roboty)
pół litra gorącej wody
50 ml soku z cytryny (z jednej całej)
Przygotowanie:
W garnka najlepiej o grubym dnie wsyp brązowy cukier i wymieszaj z 200 ml wody.
Gotuj na mały ogniu około 10 minut- NIE MIESZAJ, cukier musi się skarmelizować.
Po tym czasie ostrożnie wlej gorącą wodę, dodaj cukier i sok z cytryny.
Wszystko dokładnie wymieszaj, aż się cały cukier rozpuści.
Dokładnie wszystko wymieszaj i gotuj na maleńkim ogniu około godziny. NIE MIESZAJ!
Gotowy syrop przelej do szklanych butelek (zawsze zostawiam butelki po syropach i w tym przypadku wykorzystałam po syropie klonowym) i przechowuj tak jak podobne tego typu słody. Wszyły mi dokładnie dwie takie butelki syropu.
Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…
Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…
Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…
Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…
Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…
Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…