Jak wiecie moja Miśka chodzi już do szkoły i aby spać spokojnie, że nie opycha się żadnymi dziwnymi rzeczami w szkole piekę jej co tydzień porcje ciastek, które zabiera ze sobą do szkoły oprócz standardowej kanapki. To są maksymalnie 2 ciasteczka, ale dziecię szczęśliwe, że ma coś słodkiego. Takie ciacha muszą być smaczne (wiadomo), zdrowe i łatwe w transporcie i w przechowywaniu, tak aby się nie kruszyły, nie roztapiały itd. Dzisiejsze ciacha są kruche ale nie kruszące, z dodatkiem mąki razowej, nierafinowanego oraz ze słonecznikiem, smaku śmietankowe. Wytrzymają spokojnie tydzień, czyli do następnego pieczenia. Śmiało można zamrozić część ciasta bo z przepisu wychodzi ich naprawdę dużo.
Składniki na około 30 sztuk o średnicy 8 cm:
300 g mąki pszennej z czego 100 g to może być razowa
150 g zimnego oleju kokosowego lub margaryny roślinnej
1 banan
50 g cukru
wierz ciasteczek:
50 ml syropu klonowego/z agawy/ryżowego itp.
czubata łyżka gęstego mleka kokosowego z puszki (około 30 g)
150 łuskanego słonecznika
30 g oleju kokosowego nierafinowanego (lub innego roślinnego)
Przygotowanie:
Na blat wysyp mąkę, zrób dołek i umieść w nim zimny olej kokosowy w kawałkach, banana i cukier. Siekaj wszystko nożem.
Siekaj i zagarniaj, siekaj i zagarniaj i po około 10 minutach 🙂 jakimś cudem wszystko się sklei i uzyskach piękne gładkie ciasto. Ważne, aby nie było widocznych grudek tłuszczu, gdyż podczas pieczenia w tych miejscach zrobią się dziurki.
Zawiń ciasto w folię spożywczą i schłodź w lodówce przez godzinkę.
Słodzone ciasto podziel sobie dla wygody na 4 części, rozwałkuj na obruszonym delikatnie mąką blacie i wycinaj ciastka.
Ciasteczka przekładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz ciacha w temp. 180 C na środkowej półce piekarnika przez 12-15 minut.
W międzyczasie na suchej patelni podpraż delikatnie słonecznik, a w rondelku rozpuść olej kokosowy z dodatkiem mleka i słodkiego syropu.
Dodaj podprażone nasiona i gotuj przez 2-3 minuty cały czas mieszając.
Przestudzone ciasteczka przybierz każde łyżeczką słonecznika. Aby przyśpieszyć zastyganie masy możesz umieścić je w lodówce na pół godzinki, po czym przełóż je do puszki u przez co najmniej tydzień delektuj się pysznymi ciachami.
Smacznego!
Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…
Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…
Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…
Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…
Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…
Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…