KUCHNIA

Ciasto bananowe z cynamonem

Co zrobić gdy kupi się za dużo bananów i one nagle dojrzeją za bardzo? Cóż ja zazwyczaj robię wtedy swój ulubiony dżem bananowy (przepis znajdziecie tu), ale ostatnio pomieszałam trochę i zrobiłam intensywnie bananowe ciasto,  które rozeszło się jeszcze gorące.

Składniki:

około 1 kg dojrzałych bananów (5-7 sztuk)

230 g mąki pszennej

100 g mąki kukurydzianej/skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej

100 g cukru

czubata łyżeczka proszku do pieczenia

100-120  g masła orzechowego (3 czubate łyżki)- jeżeli z jakiegoś powodu nie jesz/nie lubisz/ograniczasz orzechy to możesz zastąpić dwolnym delikatnym w smaku olejem roślinnym, tj.  120-150 ml.

Przygotowanie:

W dużej misce zblenduj na gładką masę banany (1-2 odłóż do dekoracji/na wierzch ciasta, cukier i masło orzechowe.

Do powstałej masy przesiej mąki, 2/3 cynamonu i proszek do pieczenia.

Wymieszaj do połączenia składników i tak, aby nie było grudek.

Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułóż banany pokrojone wzdłóż na 2-3 prastry, posyp mieszanką cukru i reszty cynamonu.

Piecz w 180 C przez około 50 minut.

Smacznego!

 

 

becky

View Comments

Share
Published by
becky

Recent Posts

Marchewkowe kulki mocy

Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…

4 miesiące ago

Wegańskie mini brownie na surowo

Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…

4 miesiące ago

5 żywiołów

Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…

4 miesiące ago

Szybkie wegańskie ciasto ze śliwkami

Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…

2 lata ago

Pieczone ziemniaki inaczej

Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…

2 lata ago

Wegański sernik królewski

Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…

2 lata ago