To ciasto już do końca życia będzie mi się kojarzyć z firmą, w której pracuje od 13! lat. Gdy się zatrudniłam to mój szef miał dosłownie obsesję na punkcie tego ciasta i co piątek przez jakieś 3 lata kupował to ciasto (na przemian z pączkami). Początkowo wszyscy się cieszyli, bo piątunio i ciacho od szefa, ale po kilku latach już nawet nie sprawdzaliśmy co kupił bo było wiadomo, że alpejskie 😉 . Nie zrozumcie mnie źle, to jest naprawdę pyszne ciasto, ale niesamowicie słodkie i najnormalniej w świecie może się przejeść. Polecam je na specjalne okazje, idealnie sprawdzi się jako tort, bo tak naprawdę to ciasto się składa, i piecze tylko biszkopt. Pierwsza warstwa ciasta to biszkopt, potem warstwa kremu o smaku kawowego toffi z bezikami, a na to jeszcze idzie warstwa bitej śmietany- czysta rozpusta. Jest z nim trochę zabawy, nie ukrywam, zwłaszcza, jeżeli ktoś jest weganinem, bo wegetariane będą mieć ułatwione zadanie: bezy mogą kupić gotowe jak i kajmak. Wegus ma pod górkę, ale jaka satysfakcja 🙂
ps. Upiekłam to ciasto pilotażowo, bo chciałam przetestować przed urodzinami mamy, następnym razem upiekę je w tortownicy jako tortę, bo idealne się do tego nadaje. Na tortownicę o średnicy 26 cm składniki na krem i bitą śmietanę będą takie same, ale biszkopt upiekę z połowy składników.
Składniki na wegańskie bezy:
200 ml wody z puszki po ciecierzycy- ten płyn po odsączeniu (jedna puszka wystarczy, ja zrobiłam z dwóch i upiekłam bezy na zapas)
150 g cukru pudru
Przygotowanie bezików:
Wodę po ciecierzycy intensywnie miksuj przez 15-20 minut aż do uzyskania sztywniej piany, potem po łyżce dodawaj cukru pudru cały czas miksując.
Na blachę wyłożona papierem do pieczenia w odstępach nakładaj po łyżce piany.
Piecz, a dokładnie susz bezy na środkowej półce piekarnika z termoobiegiem w temp. 100-120 C. Jeżeli nie masz termoobiegu to co możesz je piec z lekko uchylonymi drzwiczkami piekarnika przez 1,5- 2 h! Długo, dlatego ja piekłam ich na raz dwa razy tyle, wykorzystując każdy poziom piekarnika. Bezy podczas pieczenia lekko się rozleją. Po wyjęciu z piekarnika będą lekko gumowate ale w ciągu kilku minut stają się idealnie suche i kruche. Gdy tylko wystygną od razu przełóż je do szczelnego pojemnika i tak możesz przechowywać nawet kilka tygodni.
Składniki na krem:
1,5 litra sojowego mleka- najlepiej słodzonego tego z Biedry, użyłam to z Lidla, ale musiałam dodać jeszcze pół litra bo było za „chude”
150 -200 g cukru
350 g margaryny roślinnej
czubata łyżka mielonek kawy ziarnistej- może tez być rozpuszczalna/nawet można pominą jeżeli nie lubicie kawowych ciast.
150 g bezików (czyli dokładnie tyle ile wychodzi z powyższego przepisu)
Przygotowanie kajmaku:
Na dużą, głęboką patelnie przelej mleko, dodaj cukier i na małym ogniu gotuj, aż masa uzyska odpowiednią konsystencję, czyli mleko się zredukuje. Zajmie to około 30 minut, ale po 15 już pilnuj i mieszaj, aby cukier się nie przypalił.
Przygotowanie kremu:
Utrzyj na puszystą masę margarynę roślinną, dodaj kajmak oraz kawę. Tuż przez przełożeniem kremu na upieczony biszkopt dodaj pokruszone beziki.
Biszkopt:
600 g mąki pszennej
800 ml mleka sojowego
50 ml octu
150-200 g cukru- najlepiej pudru
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
czubata łyżeczka sody oczyszczonej
2 czubate łyżki kakao
Przygotowanie biszkoptu:
Do mleka dodaj ocet i odstaw na 10 minut. Mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cukier i kakao przesiej nawet 2 razy do dużej miski. Dodaj zakwaszone mleko, wymieszaj dokładnie, przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz 45-55 minut na środkowej półce piekarnika w temp. 160 C z termoobiegiem (jeżeli Twój piekarnik ma taką funkcję).
Bita śmietana, czyli wierzchnia warstwa:
2 puszki po 400 ml mleka kokosowego (to z Lidla najlepsze do tego)
5 łyżek cukru pudru
płaska łyżeczka agaru
łyżeczka esencji waniliowej lub 2 łyżki (opakowanie) cukru waniliowego
Przygotowanie:
Gęstą część mleka kokosowego ubijaj mikserem razem z cukrami. W wodnistej części mleka kokosowego rozpuść agar i cały czas mieszając przez 3 minut podgrzewaj na małym ogniu, aż zacznie się zagęszczać. Dodaj do ubitej części i ponownie zmiksuj. Odstaw do lodówki na chwilę, aby lekko stężało.
Składanie ciasta:
ps. Wybaczcie, że nie ma zdjęć „krok po kroku”, ale było tyle bajzlu, że bałam się zniszczyć aparat 🙂
Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…
Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…
Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…
Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…
Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…
Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…
View Comments
Czy można by użyć innego mleka? Np. Owsianego? Albo ryżowego? Kokosowego?
Nie polecam w tym przepisie używać innego mleka niż sojowe.
Czy można użyć innego mleka? Owsianego czy też ryżowego? Albo kokosowego?
Do wegańskiego biszkoptu polecam sojowe, nie gwarantuję sukcesu z innym mlekiem.