Zamarzyło mi się ciasto z owocami, ale takie w którym owocowe będą stanowiły punkt centralny, a ciasto będzie tylko trzymało je w ramach. Kulało mi się po lodówce ciasto francuskie wiec postanowiłam je właśnie do tego celu wykorzystać. Do tego przepisu można użyć absolutnie każdych owoców, pamiętając aby w sumie ich waga była nie większa niż 500 (no 600 g).
ps. Śmiało możesz zastąpić ciasto francuskie ciastem kruchym, przepis znajdziesz np. tu
Składniki:
opakowanie ciasta francuskiego
500-600 g owoców, u mnie było to dokładnie:
200 g aronii
3 figi
5 śliwek
2 nektarynki
100 g mielonych migdałów
100 g cukru
100 g masła/oleju kokosowego
3 łyżki płatków owsianych
50 g migdałów w płatkach
1 banan
Przygotowanie:
3/4 masła, cukru, mielonych migdałów i banana zblenduj na gładką masę. Wyłóż formę do pieczenia ciastem.
Przelej masę na ciasto.
Ułóż owoce.
Z pozostałego masła, cukru, mielonych migdałów, płatków owsianych i płatków migdałowych zrób kruszonkę (wymieszaj poprostu wszystko razem) i wysyp na wierz ciasta.
Piecz przez 40 minut w temp. 180-190 C na środkowej półce piekarnika z termoobiegiem (jeżeli oczywiście Twój piekarnik posiada taką funkcję).
Smacznego!
Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…
Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…
Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…
Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…
Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…
Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…