Już niedługo będziemy musieli pożegnać się na kilka miesięcy z dynią, więc to takie małe pożegnalne danie. Moja specjalność czyli curry, a połączyłam w nim wszystko to co kocham: bakłażany, soczewicę czerwoną, kolendrę. Gotowe w pół godzinki więc w sam raz na danie obiadowe w tygodniu.
Składniki na 4 porcje:
około 500 g dynki piżmowej obranej i pokrojonej w małą 1 cm kostkę
1-2 bakłażany
pęczek kolendry
200 g suchej czerwonej soczewicy
2 cebule
puszka 400 ml mleka kokosowego
przyprawy: po łyżeczce granulowanego czosnku, papryki słodkiej, kurkumy oraz sól.
Przygotowanie:
Bakłażana pokrój w kostkę lub w plasterki, jeżeli trafi Ci się akurat taka odmiana jak mi. W dużej głębokiej patelni pogrzej 3 łyżki oleju roślinnego i podsmaż cebulę przez 3-4 minuty, następnie dodaj przyprawy (sól na samum końcu), smaż przez miutkę i dodaj dynię i bakłażana. Duś około 5 minut mieszając od czasu do czasu.
Dorzuć suchą soczewicę oraz pół litra wody. Gotuj, aż soczewica chłonie wodę (około 10 minut).
Kolejno dodaj całązawartośc puszki mleka kokosowego oraz sól. Gotuj wszsytko do całkowitej miękkości soczewicy (jeszcze jakieś 10 minut maksymalnie). Na samym końcu dodaj kolendrę.
Podawaj z ryżem i z kolendrą.
Smacznego 🙂
Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…
Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…
Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…
Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…
Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…
Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…