KUCHNIA

Drożdżowe ciasto z borówkami

Całe 5 dni nie było mnie w domu, tj. miałam wakacje, ale takie totalne: las, sławojka, spanie w stodole, prysznic z konewki, telefon ograniczony do pół godziny dziennie, wyplatanie koszy z trawy, robienie biżuterii z gliny itd. było cudownie. Po powrocie do domu doceniłam to co mam, że aż tyle mam i nic więcej mi do szczęcia nie potrzeba.

Przywiozłam ze sobą 4 kg borówek i od razu pomyślałam o najprostszej ich oprawie, czyli o cieście drożdżowym, a że Misiek wygłodzony to zrobiłam je na dużej blaszce.

ps. Na dniach, jak ochłonę to opiszę Wam moje Wakacje dokładniej.

składniki na dużą prostokątną blachę o wymiarach 30x 40 cm:

500 g mąki pszennej

30 g świeżych drożdży

200 ml mleka (u mnie sojowe słodzone)

100 g cukru

150 g oleju kokosowego

200 g borówek

opcjonalnie kruszonka, zrobiłam ją z maki żytniej, oleju kokosowego, cukru trzcinowego, kardamonu i cynamonu

Przygotowanie:

Mleko powinno być w temp. pokojowej lub letnie, rozpuśc w nim drożdże z łyżką cukru i odczekaj ze 20 minut az się obudzą. Mąkę przesiej do dużej miski, dodaj miękki olej kokosowy, cukier i zaczym drożdżowy. Zagnieć gładnie ciasto i odstaw do wyrastania (1-2 godziny), aż podwoi swoją objętość.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia (ławiej wyjąć całe ciasto po upieczeniu) lub posmaruj oleje i delikatnie oprusz mąką. Wyrośnięte ciasto rozłóż rónomiernie na dnie formy, tylko żeby Ci do głowy nie przyszło rozwałkowywać ciatsta! Na wierzchy rozłóć borówki lekko wciskając je w ciasto. Odstaw na pół godzinki do ponownego wyrastania.

W międzyczasie przygotuj kruszonkę (lub nie), możesz poprostu posypać mieszanką brązowego cukru z cynamone i kardamonem. Rozgrzej piekarnik do 170 C i wstaw ciasto na środkową półkę. Piecz około 40 minut.

Dla bajeru i koloru posypałam wierz rozkruszonymi suszonymi truskawkami.

Smacznego!

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *