Francuskie clafoutis z czereśniami/wersja wege

„Clafoutis” brzmi tak pięknie a to nic innego jak ciasto z owocami, ale po francusku to zaraz jakieś  takie bardziej smacznie i w ogóle „ąę”.

Składniki (autorska wersja wegańska)

pół kilograma twardych czereśni

150 g brązowego cukru

4 banany

150 ml mleka roślinnego

80-100 ml oleju roślinnego (użyłam ryżowego)

200 g maki pszennej

Przygotowanie:

Czereśnie umyć i wydrylować. Banany i mleko zblendować na gładka masę (ja to zrobiłam w kielichowym blenderze), dodać olej, cukier i mąkę jeśli wasz mikser to ogarnie, jeśli nie to wymieszać trzepaczką. Formę do pieczenia posmarować delikatnie olejem, wylać do niej masę a na wierzchu ułożyć czereśnie.

Piec w temp. 190-200 C około 40 minut (pod koniec można na 10 minut włączyć opcję grillowania, żeby było ładnie przyrumienione). Ciasto po upieczeniu przypomina bardzo gęsty budyń i tak ma być 🙂

Smacznego!

becky

Share
Published by
becky

Recent Posts

Marchewkowe kulki mocy

Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…

4 miesiące ago

Wegańskie mini brownie na surowo

Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…

4 miesiące ago

5 żywiołów

Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…

4 miesiące ago

Szybkie wegańskie ciasto ze śliwkami

Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…

2 lata ago

Pieczone ziemniaki inaczej

Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…

2 lata ago

Wegański sernik królewski

Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…

2 lata ago