KUCHNIA

Cukinia z makaronem ryżowym i suszonymi pomidorami

Propozycja obiadu z serii w 15 minut z wykorzystaniem sezonowych warzyw, a co pochwalę się: z mojej własnej uprawy.

Składniki na dwie duże porcje (spokojnie, to prawie same warzywa):

1 cukinia zielona

1 cukinia żółta

5-6 połówek suszonych pomidorów

2 łyżki pomidorowego pesto (lub: 2 łyżki koncentratu pomidorowego/2 pomidory obrane ze skórki)

100 g makaronu ryżowego

przyprawy: sól, szczypta kurkumy, szczypta pieprzu

przygotowanie:

Cukinie umyć i pokroić w cienkie plasterki (można za pomocą tarki), wrzucić na rozgrzaną patelnię z 2 łyżkami oleju, dusić 3 minutki po czym dodać pesto, pokrojone pomidory i szklankę wody, doprawić i  dodać makaron, dusić jeszcze minutkę, przykryć patelnie pokrywką, zdjąć z ognia i poczekać aż makaron wchłonie cały płyn.

Smacznego!

becky

Share
Published by
becky

Recent Posts

Marchewkowe kulki mocy

Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…

4 miesiące ago

Wegańskie mini brownie na surowo

Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…

4 miesiące ago

5 żywiołów

Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…

4 miesiące ago

Szybkie wegańskie ciasto ze śliwkami

Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…

2 lata ago

Pieczone ziemniaki inaczej

Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…

2 lata ago

Wegański sernik królewski

Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…

2 lata ago