
Idealnie kruche wegańskie rogaliki
Od wieków próbowałam upiec idealnie kruche rogaliki w wersji wegańskiej (bez masła i bez jaj). W moim wyobrażeniu idealne rogaliki są wielkości „na dwa gryzy”, kruche i rozpływające się w ustach.
Od zawsze powtarzam Wam, że nie lubię wałkować ciasta, a przy cieście kruchym to już w ogóle dramat. Udało mi się i naprawdę jest to najlepsze kruche ciasto jakie kiedykolwiek udało mi się zrobić i jeść. Daje się bardzo cieńko rozwałkować, nie kruszy się podczas zawijania, a ze ścinków można bez problemu uformować kulkę i ponownie rozwałkować, co pozwala wykorzystać każdy gram ciasta.
Z pomocą przyszła mi ukochana Pani Krysia (po raz kolejny zresztą), od której dostałam przepis. Zadaję sobię sprawę, że nie wszyscy są weganami, dlatego podam Wam też przepis orginalny na około 30 sztuk:
3 szklanki mąki
kostka masła
2 żółtka
1/4 szklanki cukru pudru
szczypta soli
łyżka kwaśnej śmietany
W przypadku tego typu ciasta ważen są proporcje, dlatego też bardzo proszę o ich zachowanie:
Wersja wegańska:
500 g maki pszennej
1 banan
150 g zimnego oleju kokosowego
150 g gęstego mleka kokosowego
szczypta soli
50 g cukru pudru
łyżka soku z cytryny
Wszystkie składniki umieść na blacie i za pomocą noża siekaj i zagarniaj, starajć sie możliwie jak najmniej dotyciach ciasto dłońmi.
W zależności od wprawy po 10-15 minutach ciasto zacznie samo formować się w kulę, wtedy dopiero zagnieć je dłońmi, owiń w papier do pieczenia i wstaw do lodówki na 15 minut. Olej kokosowy tężeje znacznie szybciej niż masło, po dłużczym czasie będzie jak kamień i będzie trzeba trche odczekać, aby dało się rozwałkować.
Dla wygody podziel ciasto na 2-4 częći, każdą rozwałkuj w koło/okrag możliwie najcieniej 1-2 mm. Podziel na tórjkąty, nie muszą być perfekcyjne, ale w miarę zbliżone wielkością.
Na szerszym brzegu umieśc łyżeczkę dowolnego nadzienia (dżem, domowej roboty krem czekoladowy). Zawijaj ciasto od szerszego brzegu, tak aby „ogonek” był pod spodem, dzięki temu podczas pieczenia rogalik się nie zdeformuje.
Uformowane rogaliki umieść na blaszce do pieczenia i piecz je około 30 minut w temeraturze 180 C na środkowej półce piekarnka. Powinny sie lekko przyrumienić.
Dekoracja rogalików wedel uznania, ja je polukrowałam lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku pomarańczowego.
Smacznego 🙂


