Konfitura wiśniowa z lawendą

To, że moja wiśnia obrodziła jak szalona już wiecie, do tego obejrzałam ponownie mój ulubiony film (książka była lepsza) „Pachnidło” i tak oto powstała przecudowna konfitura. Zdjęcia nie są w stanie oddać je smaku i aromatu, musicie mi uwierzyć. Moja mam aż się zakrztusiła, gdy powiedziałam jej dlaczego opitoliłam jej lawendę. Musiałam dzielnie walczyć z pszczołami i wszelkiego rodzaju bąkami, no ale skoro nie jem miodu, to muszą być wyrozumiałe i się dzielić.

Składniki na 5 słoików 200 ml :

2,5-3 kg wydrylowanych wiśni

400 g cukru

30 g kwiatków lawendy

Przygotowanie:

Wlej do dużego garnka o grubym dnie 100 ml wody i rozpuść w niej cukier. Dodaj lawendę i gotuj ją cukrze około 5 minut cały czas mieszając, po tym czasie dodaj wiśnie i gotuj, mieszaj, gotuj, mieszaj…. W zależności od pożądanej konsystencji czas gotowania może się różnić, mi to zajęło 2 godziny, i uzyskałam konsystencję konfitury.

Smacznego!

 

 

becky

Share
Published by
becky

Recent Posts

Marchewkowe kulki mocy

Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…

4 miesiące ago

Wegańskie mini brownie na surowo

Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…

4 miesiące ago

5 żywiołów

Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…

4 miesiące ago

Szybkie wegańskie ciasto ze śliwkami

Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…

2 lata ago

Pieczone ziemniaki inaczej

Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…

2 lata ago

Wegański sernik królewski

Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…

2 lata ago