Kremowa zupa z kalarepy, porów z makaronem ryżowym

Miałyśmy z Nina dylemat, bo ona chciała na obiad makaron a ja zupę, no to zrobiłam zupę z makaronem.  Wiem, że można kupić jeszcze w sklepach kalarepę, ja akurat mam ze swojego ogrodu, w sumie to mam jej jaszcze kilka kg, bo w weekend zabrałyśmy się z Miśką do pracy w ogrodzie i wybrałyśmy wszystkie brukwie, rzodkwie i kalarepę, spodziewajcie się wielu przepisów z bulwami.  Słodycz tej zupy przełamałam wędzonym smakiem, co daje bardzo ciekawe połączenie, a poza tym Nina pokochała dzięki temu tofu!

Składniki na 4 porcje:

3-4 kalarepy

1-2 pory (w zależności od wielkości, czyli jeden duży lub dwa średnie)

łyżeczka kurkumy, soli, czosnku suszonego

kostka wędzonego tofu

szczypta wędzonej papryki

50 g makaronu ryżowego

2 czubate łyżki mleka kokosowego z puszki (używam go jak śmietanę, ale można zastąpić innym mlekiem  roślinnym)

ps. Kolor zupy nie jest podrasowany, zawsze podkreślam że odrobina kukrumy działa cuda z dodatkiem zielonych warzyw.

Przygotowanie:

Pory pokrój w półplasterki i wrzuć do garnka (na rozgrzane 2 łyżki oleju kokosowego), w którym będziesz gotować zupę, podsmaż przez 2 minut po czym dodaj startą na grubych oczkach kalarepę. Smaż razem 3 minut mieszając po czym dodaj kurkumę i czosnek , wymieszaj i zalej wodą, tak aby przykryć warzywa (nie więcej niż 1 litr wody). Przykryj garnek i gotuj około 10 minut. Po tym czasie zblenduj ugotowane warzywa (możesz trochę odłożyć do dekoracji), dodaj sól do smaku, mleko kokosowe i wody tyle ile uznasz (dodałam niecały litr), wruć pokruszony makaron ryżowy i zagotuj. Gotowe! Podawaj z pokrojonym w kostkę i podsmażonym na złotu tofu wędzonym z dodatkiem wędzonej papryki.

becky

View Comments

Share
Published by
becky

Recent Posts

Marchewkowe kulki mocy

Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…

4 miesiące ago

Wegańskie mini brownie na surowo

Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…

4 miesiące ago

5 żywiołów

Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…

4 miesiące ago

Szybkie wegańskie ciasto ze śliwkami

Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…

2 lata ago

Pieczone ziemniaki inaczej

Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…

2 lata ago

Wegański sernik królewski

Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…

2 lata ago