KUCHNIA

Kremowa zupa z kalarepy, porów z makaronem ryżowym

DSC05364 (1)(1)

Miałyśmy z Nina dylemat, bo ona chciała na obiad makaron a ja zupę, no to zrobiłam zupę z makaronem.  Wiem, że można kupić jeszcze w sklepach kalarepę, ja akurat mam ze swojego ogrodu, w sumie to mam jej jaszcze kilka kg, bo w weekend zabrałyśmy się z Miśką do pracy w ogrodzie i wybrałyśmy wszystkie brukwie, rzodkwie i kalarepę, spodziewajcie się wielu przepisów z bulwami.  Słodycz tej zupy przełamałam wędzonym smakiem, co daje bardzo ciekawe połączenie, a poza tym Nina pokochała dzięki temu tofu!

Składniki na 4 porcje:

3-4 kalarepy

1-2 pory (w zależności od wielkości, czyli jeden duży lub dwa średnie)

łyżeczka kurkumy, soli, czosnku suszonego

kostka wędzonego tofu

szczypta wędzonej papryki

50 g makaronu ryżowego

2 czubate łyżki mleka kokosowego z puszki (używam go jak śmietanę, ale można zastąpić innym mlekiem  roślinnym)

DSC05365 (1)(1)

ps. Kolor zupy nie jest podrasowany, zawsze podkreślam że odrobina kukrumy działa cuda z dodatkiem zielonych warzyw.

Przygotowanie:

DSC05367 (1)(1)

Pory pokrój w półplasterki i wrzuć do garnka (na rozgrzane 2 łyżki oleju kokosowego), w którym będziesz gotować zupę, podsmaż przez 2 minut po czym dodaj startą na grubych oczkach kalarepę. Smaż razem 3 minut mieszając po czym dodaj kurkumę i czosnek , wymieszaj i zalej wodą, tak aby przykryć warzywa (nie więcej niż 1 litr wody). Przykryj garnek i gotuj około 10 minut. Po tym czasie zblenduj ugotowane warzywa (możesz trochę odłożyć do dekoracji), dodaj sól do smaku, mleko kokosowe i wody tyle ile uznasz (dodałam niecały litr), wruć pokruszony makaron ryżowy i zagotuj. Gotowe! Podawaj z pokrojonym w kostkę i podsmażonym na złotu tofu wędzonym z dodatkiem wędzonej papryki.

DSC05368 (1)(1)

DSC05372 (1)(1)

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *