KUCHNIA

Bakłażan z soczewicą i orzechami włoskimi

DSC05571

Będąc w sklepie mój wzrok przykuły bakłażany, i już wiedziałam, że muszę z nich zrobić obiad. Uwielbiam  dania jednogarnkowe to poszperałam w spiżarni i wykombinowałam danie, którym sama się zachwyciłam i zajmuje miejsce drukiem tuż za  curry z dynią i ze szpinakiem (tu znajdziecie przepis). Dodatkowo byłam z siebie dumna, bo Nina zjadła obiad  z wielkim apetytem i do tego dała mi 10/10, a na co dzień Ona właśnie jest testerką moich wyczynów kulinarnych. Polecam jeść ta danie dużą łyżką prosto z michy i zagryzać świeżym pieczywem- rozgrzewa, syci i daje przyjemne uczucie błogości.

Składniki na 4 porcje:

2 bakłażany

1-2 cebule- najlepiej czerwone

300-400 g passaty pomidorowej lub pomidorów z puszki czy też 4 świeże pomidory

200 g pomidorów koktajlowych (im słodsze tym lepiej)

łyżeczka wędzonej papryki

30-50 g orzechów najlepiej włoskich/pekan

100 g suchej czerwonej soczewicy

2-3 łyżki octu balsamicznego z czerwonego wina (można zastąpić cytryną z dodatkiem np. syropu z agawy, ryżu, klonowym)

3 łyżki oleju do smażenia

DSC05567 (1)(1)

Przygotowanie:

DSC05568

Bakłażany pokrój w półplasterki/kostkę wielkości nie większej niż 3 cm i wrzuć na rozgrzany olej w dużej głębokiej patelni lub garnku. Smaż około 5-8 minut mieszając co chwilę. Dodaj pokrojoną w półplasterki cebulę oraz paprykę wędzoną. Smaż kolejne 3 minuty.

DSC05570

Po tym czasie dodaj passatę pomidorową, posiekane orzechy i soczewicę oraz pomidorki. Całość gotuj aż soczewica zmięknie, czyli około 10-15 minut. Dopraw solą lub sokiem cytrynowym z jednej połowy cytryny, co polecam bardziej  niż własnie sól, oraz dodaj ocet balsamiczny.

DSC05575

Smacznego!

DSC05581

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.