KUCHNIA

Kulebiak- staropolski pieróg z farszem z kapusty i grzybów

 

Kiedyś, dawno dawno temu, miałam potencjalną teściową, która delikatnie ujmując nie pałała do mnie miłością. W prezencie od francy dostałam książkę kucharską (oczywiście była jeszcze z ceną 50% obniżka) ale ja nie pozostawałam jej dłużna i dostawała ode mnie w prezencie krem na zmarszczki 60+ (a miała ledwie 50), nigdy Wam nie mówiłam przecież że jestem miła, co nie? ;-). W każdym bądź razie, książka nawet kilka razy mi się przydała, bo zawiera przepisy z kuchni staropolskiej, i właśnie tam znalazłam przepis na kulebiaka, ciut przepis podrasowałam, zweganizowałam i tak oto w tym roku zamiast pierogów z kapustą i grzybami jest kulebiak na Wigilę. Ps. Zdjęcie przed pieczeniem- właśnie siedzi w piekarniku.

Składniki:

ciasto:

300 g mąki

80 g masła kokosowego

150 ml mleka roślinnego (sojowe)

łyżeczka soli

łyżeczka gałki muszkatołowej

łyżeczka cukru

30 g świeżych drożdży

farsz:

pół kg kapusty kiszonej

250 g pieczarek (startych na tarce o grubych oczkach)

1 posiekana cebula

łyżka zmielonego siemienia lnianego zalanego 5 łyżkami gorącej wody (glut do sklejenia farszu)

łyżka kminku

*Misek oficjalnie nie lubi, tj. jak zauważy, ale jak zmiażdżę w moździerzu i nie zauważy tych charakterystycznych ziarenek to mu oczywiście smakuje)

Przygotowanie:

Ciasto: obudź drożdże w ciepłym mleku z dodatkiem soli. Połącz je z pozostałymi składnikami i wyrób gładkie ciasto. Odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia na około godzinę, aż podwoi swoją objętość.

W oczekiwaniu na wyrośnięcie ciasto możesz spokojnie przygotować farsz: odsącz kapustę z ewentualnego soku i poszatkuj. Na dużej patelni zeszklij cebulę na łyżce oleju i dodaj kminek.

Dodaj do cebuli partiami pieczarki.

Dokładnie wymieszaj, smaż razem 3 minuty, po czym dodaj kapustę. Duś wszstko razem około 15 minut aż kapusta przestanie chrupać.

Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt.

Ułóż na jednej połowie farsz i złóż ciasto na pół. Zlep boki, zawiń pod spód i odstaw do ponownego wyrośnięcia pod przykryciem na max 30 minut. Dla bajeru możesz porobić jakieś wzorki np. widelcem.

Piecz 40 minut w temp. 180 C.

 

 

 

becky

View Comments

    • A wiesz, że niczym, pewnie miało wpływ to, że piekłam pod przykryciem w garnku rzymskim. Rumienię zawsze przez ostatnie 5-10 minut funkcją grill piekarnika (wtedy zdejmuje pokrywę)

Share
Published by
becky

Recent Posts

Marchewkowe kulki mocy

Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…

4 miesiące ago

Wegańskie mini brownie na surowo

Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…

4 miesiące ago

5 żywiołów

Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…

4 miesiące ago

Szybkie wegańskie ciasto ze śliwkami

Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…

2 lata ago

Pieczone ziemniaki inaczej

Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…

2 lata ago

Wegański sernik królewski

Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…

2 lata ago