KUCHNIA

Kulebiak- staropolski pieróg z farszem z kapusty i grzybów

 

DSC00787

Kiedyś, dawno dawno temu, miałam potencjalną teściową, która delikatnie ujmując nie pałała do mnie miłością. W prezencie od francy dostałam książkę kucharską (oczywiście była jeszcze z ceną 50% obniżka) ale ja nie pozostawałam jej dłużna i dostawała ode mnie w prezencie krem na zmarszczki 60+ (a miała ledwie 50), nigdy Wam nie mówiłam przecież że jestem miła, co nie? ;-). W każdym bądź razie, książka nawet kilka razy mi się przydała, bo zawiera przepisy z kuchni staropolskiej, i właśnie tam znalazłam przepis na kulebiaka, ciut przepis podrasowałam, zweganizowałam i tak oto w tym roku zamiast pierogów z kapustą i grzybami jest kulebiak na Wigilę. Ps. Zdjęcie przed pieczeniem- właśnie siedzi w piekarniku.

Składniki:

ciasto:

300 g mąki

80 g masła kokosowego

150 ml mleka roślinnego (sojowe)

łyżeczka soli

łyżeczka gałki muszkatołowej

łyżeczka cukru

30 g świeżych drożdży

DSC00733

farsz:

pół kg kapusty kiszonej

250 g pieczarek (startych na tarce o grubych oczkach)

1 posiekana cebula

łyżka zmielonego siemienia lnianego zalanego 5 łyżkami gorącej wody (glut do sklejenia farszu)

łyżka kminku

*Misek oficjalnie nie lubi, tj. jak zauważy, ale jak zmiażdżę w moździerzu i nie zauważy tych charakterystycznych ziarenek to mu oczywiście smakuje)

DSC00686

Przygotowanie:

Ciasto: obudź drożdże w ciepłym mleku z dodatkiem soli. Połącz je z pozostałymi składnikami i wyrób gładkie ciasto. Odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia na około godzinę, aż podwoi swoją objętość.

W oczekiwaniu na wyrośnięcie ciasto możesz spokojnie przygotować farsz: odsącz kapustę z ewentualnego soku i poszatkuj. Na dużej patelni zeszklij cebulę na łyżce oleju i dodaj kminek.

DSC00687

Dodaj do cebuli partiami pieczarki.

DSC00689

Dokładnie wymieszaj, smaż razem 3 minuty, po czym dodaj kapustę. Duś wszstko razem około 15 minut aż kapusta przestanie chrupać.

DSC00692

Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt.

DSC00748

Ułóż na jednej połowie farsz i złóż ciasto na pół. Zlep boki, zawiń pod spód i odstaw do ponownego wyrośnięcia pod przykryciem na max 30 minut. Dla bajeru możesz porobić jakieś wzorki np. widelcem.

DSC00749

Piecz 40 minut w temp. 180 C.

DSC00752

DSC00753

DSC00754

DSC00755

 

 

 

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *