KUCHNIA

Zupa krem z pieczonych buraków, czyli barszcz inaczej

DSC00743

W tym roku zamiast tradycyjnego barszczyku w uszkami u mnie pojawi się na stole zupa krem z pieczonych buraków, a do zagryzienia kulebiak z kiszona kapustą.

Składniki (na 3 litry zupy):

około 1 kg surowych buraków

1 średniej wielkości cebula

1 duże jałbko

sok z jednej cytryny

sól, pieprz i czosnek suszony (każdego około łyżeczki)

*folia aluminiowa

  • 1,5 l wody/bulionu warzywnego

DSC00726

Przygotowanie:

Każdego buraka (nie obierając go) zawiń w folię aluminiową, ułóż na blaszce i piecz w temp. 180 C 1,5 h.

DSC00727

Cebulę i jabłko obierz i pokrój w kostkę. Wrzuć cebulę na łyżkę rozgrzanego oleju w dużym garnku, gdy się zeszkli po około 3 minutach dodaj jabłko, wymieszaj i dorzuć przyprawy (z wyjątkiem soli). Smaż wszystko razem kolejnie 3 minuty.

DSC00731

Upieczone buraki obierz ze skórki, pokrój w kostkę i dodaj do podduszonych jabłek z cebulą

DSC00738

Dokładnie wszystko wymieszaj i duś razem mieszając około 5 minut.

DSC00740

Dodaj wodę/bulion i zagotuj pod przykryciem. Zblenduj na gładki krem, dopraw sokiem z cytryny i solą.

DSC00744

Ps. Zupa jest słodsza od tradycyjnego barszczu ale lekko pikantna, smakuje dzieciakom 🙂

DSC00746

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *