KUCHNIA

Knedle z czarnymi porzeczkami

20150703_123720[1]

Wspominałam już, że miałam do ogarnięcia czarne porzeczki, pierogi już były w tym tygodniu z jagodami to wymyśliłam sobie knedle. Pierwszy raz w życiu robiłam, oczywiście Misiek po fakcie dopiero mnie oświecił, że babcia Antosia to tylko ze starych ziemniaków robiła, a ja głupia namachałam się z młodymi, ale wyszły, może nie najpiękniejsze a smaczne!

Składniki (w przypadku użycia młodych ziemniaków;-):

700 g umytych, obranych i ugotowanych ziemniaków

700 g mąki pszennej

jeden banan

szczypta soli

łyżeczka esencji waniliowej

garść cukru (dosłownie tyle dałam)

około pół kilograma porzeczek podsmażonych 5 minut z cukrem i odsączonych

ps. używając starych ziemniaków dodać 350 g mąki 🙂

20150702_191750[1]

Przygotowanie:

Jeszcze ciepłe ziemniaki utłuc razem z bananem, cukrem, solą i wanilią.

20150702_201931[1]Dodać masę do mąki i zagnieść ciasto. Powinno trzymać się „kupy” i nie kleić, w razie „w” dodawać po trochu mąki.

20150702_203221[1]Ciasto dla ułatwienia pracy podzielić na 4 części, z każdej uformować wałek i każdy wałek na 3-4 plasterki,

20150702_203355[1]Każdą porcję ciasta rozpłaszczyć dłonią i nałożyć łyżkę farszu porzeczkowego.

20150702_203442[1]Pozlepiać brzegi i uformować kulkę.

20150702_203459[1]

20150702_204622[1]Tak przygotowane knedle wrzucać po kilka sztuk do wrzątku i gotować 3-5 minut po wypłynięciu.

Ugotowane podsmażyć na maśle roślinnym, posypać bułką tartą, cukrem i cynamonem.

20150703_123703[1]

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.