KUCHNIA

Naleśniki faszerowane kapustą w sosie grzybowym

Znienawidzone przeze mnie danie z czasów dzieciństwa- dziś uwielbiam, oczywiści tylko w swoim wykonaniu 😉

Potrzebujemy (na 6 naleśników- sycące są bardzo/dwa na osobę to sporo):

na naleśniki:

  • szklanka mąki
  • 1/3 szklani zblendowanych płatków owsianych
  • 2 szklanki mleka sojowego
  • sól

na farsz i sos potrzebne będą:

  • 0,5 kg kapusty kiszonej
  • 200 g pieczarek (pół opakowania)
  • cebula
  • śmietana ze słonecznika (zalać szklankę ziaren słonecznika wodą, pozostawić na noc, następnie przepłukać dokładnie czystą wodą, „czyste” zalać wodą około 1 cm ponad poziom ziaren, wycisnąć przez gazę- patrze przepis na mleko sojowe) można dodac trochę soli)- idealnie biała, kremowa!
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa itp. (wedle gustu)

Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnie, po kilku minutach dodajemy pokrojone pieczarki, doprawiamy. Smażymy aż będzie wszystko idealnie miękkie.

W między czasie smażymy naleśniki (wszystkie podane składniki mieszamy razem, pamiętać należy aby ciasto naleśnikowe zawsze chwilę odpoczęło-15 minut- mąka w tym czasie „nabiera objętości” i może okazać się, że należy dodać jeszcze trochę mleka/wody.

Kapustę kiszoną szatkujemy i wrzucamy do rondelka podlewając wodą, dusimy tak długo aż będzie miękka (około 30 minut). Moja nabrała koloru pomarańczowego, bo dosłodziłam ją syropem daktylowym, ale można użyć zwykłego cukru, w zależności od tego jak kwaśna jest nasza kapusta od 1 do maksymalnie 3 łyżek cukru.

Pieczarki blendujemy ze śmietaną (około 200 ml) na gładką masę.

Faszerujemy naleśniki:

Polewamy sosem, posypujemy pietruszką i się delektujemy!

Zazwyczaj robię to danie dzień wcześniej, przygotowane naleśniki wkładam do żaroodpornego naczynia, polewam sosem a w dzień obiadu podgrzewam w piekarnikinu w temp. 160 C około 15 minut.

Smacznego!

becky

Share
Published by
becky

Recent Posts

Marchewkowe kulki mocy

Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…

4 miesiące ago

Wegańskie mini brownie na surowo

Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…

4 miesiące ago

5 żywiołów

Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…

4 miesiące ago

Szybkie wegańskie ciasto ze śliwkami

Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…

2 lata ago

Pieczone ziemniaki inaczej

Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…

2 lata ago

Wegański sernik królewski

Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…

2 lata ago