Zupa pomidorowa z cydrem

Składniki:

  •  dwie puszki pomidorów (najlepsze świeże, ale ja lubię tylko krajowe w sezonie)
  • cebula
  • kilka ząbków czosnku
  • 100 ml śmietany (zrobiłam sama z słonecznika)
  • 3 jabłka
  • mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • butelka 0,75 l cydru
  • łyżka muszczardy kremowej
  • sól, pieprz (wedle gustu)

A i jeszcze zapomniałam o najważniejszym:

                                        Moje asystentki: Mila i Marta

Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek w plasterki, w dużym garnku podsmażyć na oliwie około 10 minut, dodać sól. Dodać obrane i pokrojone w plasterki jabłka, koncentrat pomidorowy, muszczardę, przyprawy, podlać 1/3 cydru, podduść około 10 minut. Dodać resztę cydru, gotować kolejne 10 minut. Zblendować, dodać śmietanę. Super smakuje z grzankami jak i ryżem.

Smacznego!

becky

Share
Published by
becky

Recent Posts

Marchewkowe kulki mocy

Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…

4 miesiące ago

Wegańskie mini brownie na surowo

Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…

4 miesiące ago

5 żywiołów

Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…

4 miesiące ago

Szybkie wegańskie ciasto ze śliwkami

Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…

2 lata ago

Pieczone ziemniaki inaczej

Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…

2 lata ago

Wegański sernik królewski

Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…

2 lata ago