Categories: KUCHNIA

Pełnoziarnista Margheritta, czyli jak uszczęśliwić wegańskiego dzieciaka w deszczowy dzień

W niedzielę moje dziecko zażyczyło sobie pizzę, a że gotuję dla 4 osób w przedziale wiekowym 6-87 lat, to każdy chciał inną. Bazą do 3 był klasyczny sos pomidorowy. Każdy z nas miał swoją pizzę wielkości dużego talerza obiadowego, ja i Miśka zjadłyśmy po połowie, Gabi (87 lat) wciągnęła swojej 3/4 a Misiek ogarnął całą, ale musiał potem poleżeć ;-).

Składniki na 4 pizze średnica około 24 cm (miarą szklanka 200-250 ml):

2 i 1/4 szklanki mąki pszennej (użyłam typ „00”, czyli typowej mąki do pizzy włoskiej)

1 i 1/3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej

łyżeczka soli

łyżeczka cukru

opakowanie 7  suchych drożdży

1 i 1/4 szklanki ciepłej wody

2 łyżki oliwy lub dobrej jakości oleju roślinnego

Sos (wystarczy na podaną ilość ciasta):

puszka 400 ml pomidorów

50 ml oliwy.oleju roslinnego dobrej jakości

łyżka octu z czerwonego wina

5 ząbków czosnku

łyżeczka soli

łyżeczka suszonego oregano

łyżeczka suszonej bazylii

łyżeczka suszonego tymianku

pół łyżeczki pieprzu

Przygotowanie sosu:

Rozgrzej cały olej/oliwę i wrzuć do niego przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż go cały czas mieszając 2  minuty (nie ma się przyrumienić!)

Dodaj do pozostałych składników (zblenduj wcześniej pomidory, tak aby nie było kawałków)

i gotowe! Możesz tak przygotowany sos trzymać kilka dni w lodówce.

Przygotowanie pizzy:

W międzyczasie piekłam jeszcze 2 inne ciasta (ciężki weekend, musiałam odreagować), więc wyjątkowo wyrobiłam ciasto w maszynie do pieczenia chleba. Jeżeli takiej nie posiadasz do w podanych składników zagnieć ciasto, i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, musi podwoić swoją objętość (około 1,5 godziny).

Gdy ciasto wyrośnie, przełóż na stolnicę, uderz ręką w celu odgazowania, podziej je na docelową ilość, u mnie były to cztery. Z każdego kawałka uformuj kulę. Dla ułatwienia pracy przełóż od razu na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zanurz palce w oliwie i formuj placek.

 

 

Posmaruj brzeg ciasta (1-2 cm) oliwą, dzięki temu ładnie się przyrumieni i będzie chrupka. Odstaw na 15 minut pod przykryciem w ciepłe miejsce, aby odpoczęło. Posmaruj sosem, posyp serem (użyłam wegańskiego Volfie do pizzy)

 

Piecz 12-15 minut w temp. 200-220 C.

Smacznego!

 

 

becky

Share
Published by
becky

Recent Posts

Marchewkowe kulki mocy

Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…

4 miesiące ago

Wegańskie mini brownie na surowo

Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…

4 miesiące ago

5 żywiołów

Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…

4 miesiące ago

Szybkie wegańskie ciasto ze śliwkami

Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…

2 lata ago

Pieczone ziemniaki inaczej

Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…

2 lata ago

Wegański sernik królewski

Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…

2 lata ago